Ook PCM-site Consuweb sluit de deuren

“Dit is voorlopig de laatste nieuwsvoorpagina van Consuweb”, zo valt sinds vrijdag op de site van Consuweb te lezen. Consuweb houdt op te bestaan. Daarmee volgt Consuweb het voorbeeld van de nieuwssite En.nl, die eveneens vrijdag het bijltje er bij neer gooide.

Consuweb en En.nl werden beide uitgegeven door krantenuitgever PCM (onder meer de Volkskrant, NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad). PCM kondigde begin september aan dat het bedrijf alleen nog maar geld zou steken in de internetactiviteiten die volgend jaar bijdragen aan de winst. De mededeling betekende het onvermijdelijke einde voor de PCM-sites En.nl, Consuweb en BekPek, die zonder uitzondering verlies draaien.

In februari, toen Consuweb van start ging, was PCM nog vol goede moed. “De combinatie van nieuwsblad en productgids is de kracht van Consuweb en verklaart ook het bestaansrecht in de uitgeversomgeving van PCM Interactieve Media”, ronkte de uitgever bij de lancering in het personeelsblad Enter.

En.nl

Dat de nieuwssite En.nl vrijdag zou ophouden te bestaan, lekte donderdag al uit. Vrijdag om 17 uur plaatste hoofdredacteur Froukje Santing een verklaring op de site van En.nl. “Met de ambities en journalistieke plannen van En.nl was en is niets mis. Wat ontbrak was het geld binnen PCM om experimenten als deze nieuwssite te kunnen blijven financieren”, verklaart Santing het snelle – En.nl ging nog geen vier maanden geleden van start – einde van de nieuwssite.

De lezers van En.nl reageren teleurgesteld op het verdwijnen van En.nl. Zo schrijft Katja in een reactie op het WebWereld-bericht waarin het einde van En.nl wordt aangekondigd: “Wat een zonde! De ondergang van de journalistieke website! Een rustpauze voor mijn muis geeft het ongenoegen en frustratie aan!”

En.nl wilde een ‘journalistieke gids’ zijn, die de lezer niet alleen het laatste nieuws bracht, maar ook verwees naar andere plaatsen op internet waar meer over hetzelfde nieuws te vinden was. “We brengen je op sites waar je anders niet was gekomen”, zei Santing bij de lancering van En.nl in de Volkskrant. “Wij moeten de krochten van het net kunnen vinden.”

De redactie van En.nl laat als ‘cadeau’ voor de bezoekers van de nieuwssite de startpagina na, waarvan zij zelf gebruikmaakte. “Ook al zijn we dan uit de lucht, op die manier kan in de geest van En.nl het actuele nieuws op internet toch worden gevolgd.”