Ook bij Stemwijzer.nl is opkomst lager

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de maker van Stemwijzer.nl, verwacht tussen de 300.000 en 350.000 stemadviezen te verstrekken voor de Provinciale-Statenverkiezingen. Dat is fors minder dan bij de Tweede-Kamerverkiezingen van januari, toen meer dan 2,2 miljoen adviezen werden gegeven.

Op dit moment staat het aantal adviezen op een kwart miljoen, maar Jochum de Graaf van IPP verwacht dat voor het sluiten van de stembussen nog flink wat kiezers naar Stemwijzer.nl zullen gaan.

De Graaf: “We zien de laatste dagen dat het aantal verstrekte adviezen hard oploopt. Zondag werden er 15.000 adviezen gegeven, maandag 44.000 en vandaag zullen we daar weer overheen gaan.”

Randprovincies

Met name in Groningen en Friesland doen veel mensen de stemtest. “Dat komt overeen met de opkomstcijfers, waarbij in de ‘randprovincies’ altijd een hogere opkomst behaald wordt dan in de randstad”, aldus De Graaf.

“Het provinciaal gevoel is in de randstad een stuk minder. Mensen voelen zich daar eerder Amsterdammer dan Noord-Hollander. In Friesland ligt dat heel anders.” Bij de vorige Provinciale-Statenverkiezingen was de opkomst in Noord-Holland 41,6 procent, in Friesland 54,1 procent.

Uit de cijfers van Stemwijzer.nl blijkt dat een meerderheid van de deelnemers aan de stemtest tegen verdergaande privatisering van nutsbedrijven en openbaar-vervoerbedrijven zijn.

Over de aanleg van een magneetzweeftrein naar Noord-Nederland zijn de deelnemers uit verschillende provincies meer verdeeld. In Groningen vindt bijna 55 procent van de deelnemers dat de provincie aan de nieuwe trein moet meebetalen, terwijl de meeste Drentenaren daar tegen zijn. Van de deelnemers in Flevoland en Friesland vindt de meerderheid dat de Zuiderzeelijn in het normale spoorwegennet moet worden geïntegreerd.