Honest Thief: combinatie P2P en SETI@Home

Met dit model kunnen zowel de aanbieders van peer-to-peer (p2p) diensten als artiesten op een eerlijke manier geld verdienen, denkt de in Nederland gevestigde dienst The Honest Thief.

Met de uitwisselsoftware van The Honest Thief zullen gebruikers gewoon muziek kunnen uitwisselen. Als tegenprestatie moeten de gebruikers de ongebruikte rekenkracht van hun pc beschikbaar stellen. De aanbieder van de uitwisseldienst kan deze rekenkracht verkopen aan onderzoeksinstellingen die gecompliceerde berekeningen willen uitvoeren.

Dit fenomeen, waarbij internetters de rekenkracht van hun pc beschikbaar stellen (`distributed computing’), is allesbehalve nieuw. Er zijn talloze projecten waarbij internetters hun processorkracht belangeloos ter beschikking stellen. Verreweg de bekendste toepassing is SETI@Home, waarbij de rekenkracht van alle aangesloten computers wordt gebruikt om signalen uit de ruimte te analyseren. De deelnemers hopen zo buitenaards leven op te sporen.

Historische precedenten

Pieter Plass, de oprichter van `The Honest Thief’, meent dat de combinatie van een uitwisseldienst met distributed computing voor een aantal `historische precedenten’ zal zorgen.

“Als eerste hebben we een manier gevonden waarop zowel de p2p-aanbieders als de muzikanten schadeloos kunnen worden gesteld. Bovendien zetten we als eerste, maar zeker niet als laatste, de platenmaatschappijen buitenspel. De platenmaatschappijen zijn nog niet dood, maar ze liggen wel aan de beademing. Wij trekken de stekker eruit.”

Helemaal nieuw is het idee om p2p te koppelen aan distributed computing niet. In april vorig jaar bleek dat gebruikers van het uitwisselprogramma KaZaA ongemerkt software hadden geïnstalleerd, waarmee een nieuw netwerk gecreëerd kon worden. Het idee was dat het nieuwe netwerk zou worden gebruikt voor het hosten van content (advertenties en muziek) en – jawel – voor het uitvoeren van complexe berekeningen.

Evaluatieversie

De vraag is of veel onderzoeksinstellingen de aanbieder van een uitwisseldienst willen betalen voor het gebruik van de processorkracht van de aangesloten gebruikers. Bij andere `distributed computing’-projecten melden veel internetters zich aan zonder dat ze daarvoor iets terugverwachten.

Daarnaast lijkt het onwaarschijnlijk dat de opbrengsten uit distributed computing voldoende zullen zijn om artiesten evenveel royalties te betalen als ze nu van de platenmaatschappijen ontvangen.

The Honest Thief heeft deze week een evaluatieversie van zijn software, ThankYou 1.0, beschikbaar gesteld. Deze versie is bedoeld voor bedrijven die hun eigen uitwisseldienst willen beginnen. In het volgende kwartaal zal ThankYou 2.0 op de markt komen. Het is de bedoeling dat ook consumenten dan toegang krijgen tot de software.