Onderzoek naar adressendief LN bijna klaar

Abonnees van de e-mailnieuwsbrief van Leefbaar Nederland krijgen sinds vorige week regelmatig post die van de partij afkomstig lijkt, maar niet is. Sommige mailtjes zijn ondertekend door Jan Nagel en Willem van Kooten, twee van de oprichters van de partij. Volgens Leefbaar Nederland is zijn adressenbestand met e-mailadressen gestolen.

Een onderzoek naar wie verantwoordelijk is voor de ontvreemding van het adressenbestand is volgens LN-woordvoerder Kay van de Linde ‘bijna afgerond’. “We hebben een sterk vermoeden wie het gedaan heeft. Maar ik wil geen namen noemen totdat we het zeker weten.”

Al wil Van de Linde het niet zeggen, waarschijnlijk heeft Leefbaar Nederland Cor Eberhard op het oog. Eind januari verstuurde de vice-voorzitter van Leefbaar Nederland, Broos Schnetz, al een mailtje naar de abonnees van de nieuwsbrief dat Eberhard beslag had weten te leggen op het adressenbestand van de partij. Eberhard, een voormalige vrijwilliger van de partij, zou de adressen onder meer gebruiken om LN-voorzitter Jan Nagel zwart te maken.

Zakenlui

Eberhard ontkent echter dat hij de e-mailadressen op onrechtmatige wijze heeft verkregen. Wel geeft Eberhard toe dat hij verantwoordelijk is geweest voor het versturen van een e-mailbericht met als titel ‘Help Pim z’n karwei afmaken!’. Eberhard heeft dat naar eigen zeggen gedaan op verzoek van ‘Rotterdamse zakenlui die de partij van Fortuyn ondersteunen’.

“Ik heb het adressenbestand toegemaild gekregen van iemand met een Hotmail-adres”, aldus Eberhard. “Verder heb ik wat adressen bijeengesprokkeld van mensen die actief waren op discussiefora als Fortuyndiscussie.nl. Bovendien is Leefbaar Nederland een keer nogal klungelig met het cc-veld omgesprongen.”

Eberhard verwijst daarmee naar een e-mailbericht dat Kay van de Linde vorig jaar naar de abonnees van de nieuwsbrief van Leefbaar Nederland verstuurde. Van de Linde plaatste daarbij alle adressen in het cc-veld.

Erg stom

“Dat was erg stom van me”, geeft Van de Linde toe, om er meteen aan toe te voegen dat van die lijst bij de recente ongevraagde berichten geen gebruik is gemaakt. “Die lijst van vorig jaar was een stuk kleiner. De berichten die de laatste weken zijn verstuurd zijn ook terecht gekomen bij mensen die toen nog helemaal niet in ons bestand stonden.”

Leefbaar Nederland overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen degene die verantwoordelijk is voor het misbruik van de adreslijst van Leefbaar Nederland. “We willen dat die persoon daarmee ophoudt. Het is gewoon spam.”

Eberhard is niet bang. “Ik ben niet onrechtmatig aan die adreslijst gekomen. Ik zou niet eens weten hoe ik dat had moeten doen. Toegang tot de database had ik niet. Niemand kan me verbieden om e-mails te versturen.”