‘Medewerkers Vuurwerk hamsteren domeinen’

Vuurwerk ontkent bij monde van marketing director Paul Hissink bekend te zijn met de problemen. Vuurwerk-oprichter Bo de Visser zou het nieuws verspreiden om zo aandacht te trekken voor zijn nieuwe bedrijf.

Volgens De Visser hebben de Vuurwerk-medewerkers gebruikgemaakt van de kennis en mogelijkheden die zij als werknemers van een hostingprovider hebben. Medewerkers van hostingproviders kunnen niet alleen eenvoudig zien welke domeinen worden opgeheven, maar zijn bovendien in de gelegenheid om domeinen veel sneller te registreren dan particulieren die daarvoor eerst naar een hostingprovider moeten stappen.

Het gaat onder meer om de domeinen Topmodellen.nl en Topmodels.nl. Deze domeinen zouden enkele jaren in handen zijn geweest van een domeinverzamelaar die in november vorig jaar besloot ze op te laten heffen.

Topmodellen

Een medewerker van Vuurwerk zou de domeinnamen vervolgens meteen hebben geregistreerd. “Dat kan heel makkelijk. Je heft een domein op en drie minuten later vraag je ‘m weer aan voor jezelf”, aldus De Visser. Opmerkelijk is dat bij de aanvraag de naam van Bo de Visser als contactpersoon werd gebruikt.

De domeinen Topmodellen.nl en Topmodels.nl worden aangeboden op de site Domein.org. Het is onduidelijk hoe oud de ’te koop’-pagina is. In de tekst en bij de copyrightvermelding worden de jaartallen 1999 en 2000 genoemd.

De zaak kwam aan het rollen toen de andere oprichter van Vuurwerk, Roger Heykoop, contact opnam met Vuurwerk over drie domeinen die een Vuurwerk-medewerker op zijn naam had gezet. “Vuurwerk heeft toen beloofd om ons op de hoogte te houden, maar ik heb sindsdien niets meer vernomen”, aldus De Visser.

98 domeinen

Paul Hissink van Vuurwerk bevestigt dat de hostingprovider een onderzoek verricht naar het dispuut over de drie domeinnamen van Heykoop. Van de 98 domeinen die ten onrechte op naam van De Visser zouden staan, weet Hissink echter niets. “Deze zaak is bij ons totaal onbekend.”

Volgens De Visser en Heykoop moet Vuurwerk wel degelijk op de hoogte zijn van de problemen met de domeinen. “Bij de afdeling boekhouding moeten ze ervan af weten”, aldus Heykoop. “Bovendien heeft Planet Multimedia aandacht aan de zaak besteed.”

Hissink bezweert echter dat hij alleen op de hoogte is van de drie omstreden domeinen. Volgens hem proberen De Visser en Heykoop over de rug van Vuurwerk publiciteit te krijgen voor hun nieuwe bedrijf. “Het is blijkbaar lastig om op eigen kracht onder de aandacht van het publiek te komen en dus proberen ze steeds opnieuw ten koste van Vuurwerk in de media te verschijnen. Nu is het weer dit flauwe verhaal.”

Niet verboden

“Zelfs als het verhaal klopt, is het nog maar de vraag of de medewerkers van Vuurwerk iets valt te verwijten. Het registreren van opgeheven domeinnamen is bij mijn weten niet verboden”, aldus Hissink.

Een woordvoerder van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), verantwoordelijk voor de uitgifte van ‘.nl’-domeinen, bevestigt dat er geen verbod bestaat voor medewerkers van hostingproviders om domeinnamen te registreren, vlak nadat ze zijn vrijgekomen.

Volgens Planet Multimedia zou Vuurwerk-eigenaar Versatel disciplinaire maatregelen overwegen tegen de verantwoordelijken of deze reeds hebben getroffen, maar dat is volgens Hissink niet waar. “De directie van Vuurwerk weet daar niets van af.”