NMa vermoedt afspraken mobiele aanbieders

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een ‘redelijk vermoeden’ dat de mobiele aanbieders de Nederlandse mededingingswet hebben overtreden. De aanbieders zouden in augustus 2001 hebben afgesproken om de vergoeding aan de verkopers van mobiele telefoons terug te schroeven.

Mobiele operators geven een vergoeding aan dealers voor elke verkochte telefoon in combinatie met een abonnement. Dealers gebruiken deze vergoeding om mobiele telefoons goedkoper aan te bieden. Doordat die vergoeding vorig jaar fors is teruggebracht, is de consument nu duurder uit, zo constateert de NMa.

De mobiele aanbieders krijgen nu de gelegenheid om op de beschuldigingen te reageren. Daarna neemt de NMa een beslissing over een eventuele sanctie. Een dergelijke sanctie kan een geldboete zijn die maximaal 10 procent van de wereldwijde omzet van de mobiele aanbieders bedraagt.

KPN Mobile laat in een persbericht weten dat ze de bevindingen van de NMa ‘zeer serieus’ zal bestuderen. Vodafone zegt ’tijd nodig [te hebben] om de inhoud te bestuderen voordat zij in staat is om een reactie te geven naar de NMa’.

Een woordvoerder van de NMa denkt dat het besluit over een eventuele sanctie ‘binnen twee of drie maanden’ genomen zal worden.