NLIP niet te spreken over spamstandpunt VNO

Er komt steeds meer protest tegen het standpunt van VNO-NCW over spam. Nadat eerder al diverse bedrijven besloten in actie te komen tegen de ondernemingsorganisatie, is het nu de branchevereniging van Nederlandse internetproviders NLIP die aan de bel trekt.

Begin deze maand drong VNO-NCW er in een brief aan Justitie-minister Piet Hein Donner op aan om enkele anti-spamvoorstellen af te zwakken. De ondernemingsorganisatie verzet zich met name tegen de voorstellen van het PvdA-kamerlid Martijn van Dam, waarin onder meer wordt geregeld dat ook het versturen van spam naar bedrijven strafbaar wordt.

“Ondernemingen blijven wel degelijk ook graag ongevraagde elektronische post ontvangen van hun collega-ondernemers. E-business wordt bemoeilijkt door een in deze strakke termen geformuleerd verbod”, aldus VNO-NCW in de bewuste brief.

“Met dit soort onjuiste beweringen gaat VNO volledig voorbij aan de belangen van ontvangers van e-mail én van internet service providers”, stelt de NLIP in een verklaring. “De nieuwe wet voorziet bovendien al in het ongevraagd e-mailen van bestaande klanten.”

Bewijslast

“Een aantal bedrijven – vooral in de direct marketing-sfeer – die hard roepen hebben het kennelijk voor het zeggen bij VNO”, aldus NLIP-directeur Hans Leemans. “Onderzoek heeft de ondernemersvereniging nooit uitgevoerd. Tot hierover duidelijkheid is, zou VNO beter geen standpunt kunnen innemen dat een deel van haar achterban (isp’s en elk bedrijf dat overladen wordt met spam) zo overduidelijk schaadt.”

De NLIP hekelt ook de pogingen van VNO-NCW om de bewijslast bij de ontvanger van spam neer te leggen. In een van de amendementen van Van Dam wordt juist voorgesteld om de verzender te laten bewijzen dat de ontvanger van een commerciële e-mail zich daarvoor heeft aangemeld.

De branchevereniging van internetaanbieders vreest dat handhaving van het Nederlandse spamverbod ‘praktisch onmogelijk’ wordt als de Tweede Kamer de oren laat hangen naar de wensen van VNO-NCW.