Eric Bartels start weblog: Hitler was idealist

Eric Bartels kan weinig doen wat onopgemerkt blijft. Zijn grootste plannen met Magic Minds en het daaropvolgende faillissement: het zijn zaken die allemaal uitgebreid aan de orde zijn geweest in de media.

Ook met zijn onlangs gestarte weblog trekt Bartels weer de aandacht. Al was het maar met de kop boven zijn tweede bericht: ‘Adolf Hitler was een idealist’. “Wat is nou het verschil tussen mijzelf en Adolf Hitler?”, vraagt Bartels zich af.

“Hoe kan het dat mensen als Adolf Hitler, Volkert van der G., Ceaucescu, Mao Tse Tung, Stalin en Lenin, die ooit begonnen zijn als gepassioneerde idealisten en alleen maar goed wilden doen, uiteindelijk ontaarden in een poel van dood en verderf?”

Hitler had geen gevoel voor humor, zo luidt de conclusie van Bartels. “Humor. Dat is volgens mij het fundamentele verschil tussen Eric Bartels en Adolf Hitler. Tussen relativering en fanatisme. Tussen liefde en haat. Humor en zelfspot zorgt voor de zo hoognodige balans in mijn esthetische, gepassioneerde en idealistische natuur.”

Bartels zelf heeft wel gevoel voor humor, zo schrijft hij. “Op het moment dat je jezelf en het leven serieus gaat nemen, ben je mijns inziens verkocht. Lach om jezelf is mijn motto!”