Netwerk UT plat na computerinbraak

De inbraakpoging vond vrijdag plaats. “We constateerden toen een verdachte activiteit aan de poorten van het netwerk”, vertelt Wiebe van der Veen, woordvoerder van de UT. “Onze technische mensen hadden de indruk dat de inbreker bezig was schijfruimte voor zichzelf te creĆ«ren.”

“We hebben geen idee wie er achter de inbraakpoging zit”, zegt Van der Veen. “Het is in ieder geval iemand die slim opereert. Hij is niet zomaar op basis van zijn ip-adres te achterhalen.”

Van der Veen kan alleen maar gissen naar de beweegredenen van de inbreker. “Ons netwerk is redelijk bekend door het uitwisselen van software en grote bestanden. Het kan dus een poging zijn geweest om ons netwerk te gebruiken als kanaal voor bijvoorbeeld de verspreiding van speelfilms.”

Uit voorzorg heeft de UT dit weekeinde de servers rondom de server die de inbreker probeerde binnen te dringen, afgekoppeld. Daardoor was het op duizend computerwerkplekken onmogelijk om toegang te krijgen tot delen van het netwerk en de e-mail.

Deze week blijven de voorzorgsmaatregelen ook ’s avonds en ’s nachts van kracht. Daardoor is het ook thuis niet mogelijk om toegang te krijgen tot de e-mail van de UT. De systeembeheerders houden deze week de beveiliging van het netwerk nog een keer tegen het licht. De universiteit hoopt na deze week weer terug te kunnen keren naar de normale situatie.

De UT heeft inmiddels aangifte gedaan van de poging tot inbraak.