Netscape-bedenker: ‘Browseroorlog ten einde’

America Online (AOL) dat nu eigenaar is van Netscape, is niet geïnteresseerd in marktaandeel voor de door hem bedachte browser, zegt Marc Andreessen in een interview met de IDG News Service.

“Alleen als Microsoft besluit om geen Internet Explorer meer te leveren aan AOL, zal er een verschuiving naar Netscape plaatsvinden. Maar binnen AOL bestaat geen enkele reden om het marktaandeel voor Netscape te vergroten.”

Volgens Andreessen heeft AOLNetscape met name gekocht om een betere onderhandelingspositie ten opzichte van Microsoft te verwerven. “Ze konden zeggen: ‘We zijn eigenaar van Netscape en we zijn bereid om de Internet Explorer te gebruiken. Maar als je ons niet op de desktop van Windows zet, stappen we over op Netscape en verdubbelen we het marktaandeel van die browser en bezorgen we jullie een hoop problemen.'”

Volgens Andreessen is de browser uitontwikkeld. “Sinds de browser vier jaar geleden algemeen is geaccepteerd, is er niets nieuws gebeurd. Microsoft brengt af en toe een nieuwe versie uit van de Internet Explorer en dan moet je op zoek naar de nieuwe features. Er zitten waarschijnlijk drie of vier noviteiten in, maar daarvoor interesseert niemand zich.”