Nederlandse provider haalt neploterijen offline

Protagonist.nl kwam in actie naar aanleiding van een ‘online flash mob’ die is gericht tegen Nigeriaanse oplichterssites. De organisatie ‘Artists Against 419’ roept internetgebruikers sinds zondag op om massaal de sites van vier neploterijen te bezoeken.

“Het doel is om de vier neploterijsites binnen 48 uur uit de lucht te halen”, aldus de organisatoren van de ‘419 Flash Mob‘. Met ‘419’ wordt verwezen naar een artikel uit het Nigeriaanse wetboek van strafrecht.

West-Afrikaanse oplichters (voornamelijk afkomstig uit Nigeria) proberen de laatste jaren via internet geld te verdienen door zich voor te doen als (familielid van) verdreven dictators. Ook sturen ze berichten uit naam van niet bestaande loterijen. Daarbij proberen ze mensen wijs te maken dat ze een grote prijs hebben gewonnen.

Netherland Lotto

Om vertrouwen te wekken, zetten de zwendelaars vaak sites op en maken de oplichters gebruik van namen die sterk lijken op bestaande (Nederlandse) loterijen. De neploterijen waartegen ‘Artists Against 419’ zich nu richt, heten bijvoorbeeld ‘Netherland Lotto Corporation’, ‘ Netherloto Corp.’ en ‘Lucky Strike Lottery UK’.

Twee van de sites werden (mede) gehost door de Nederlandse provider Protagonist.nl. Cor Lokker van Protagonist.nl zegt niks gemerkt te hebben van extra dataverkeer naar betreffende sites. “Wel hebben we verscheidene mailtjes ontvangen van mensen die ons op de sites wezen.”

Naar aanleiding van de berichten heeft de hostingprovider de sites uit de lucht gehaald. Protagonist.nl heeft ook een melding gedaan bij de politie. “Hopelijk doen die er wat mee.” Volgens Lokker waren de betreffende sites pas recent bij Protagonist.nl ondergebracht. Hij gaat ervan uit dat de eigenaars nepgegevens hebben gebruikt voor de registratie.