Nederlandse 9/11-complotsite op zwart

Ditkannietwaarzijn.nl, een van de bekendste Nederlandse sites met complottheorieën over de aanslagen op 11 september, is gestopt. ‘Wegens omstandigheden zijn we genoodzaakt om onze activiteiten te staken. (…) De site wordt om 00.00 uur offline gehaald’, luidde de mededeling die gisteren op de site verscheen. In hoog tempo werden maandagavond de bestanden van DKNWZ verwijderd: om half elf was het al niet meer mogelijk om de site te bezoeken. Welke ‘omstandigheden’ DKNWZ ertoe hebben gebracht om te stoppen, is onduidelijk. Het telefoonnummer van DKNWZ dat bij de SIDN staat vermeld, blijkt van iemand anders te zijn. En op onze e-mail met vragen hebben we tot nu toe geen antwoord gekregen.

De vaste bezoekers van DKNWZ uitten maandagavond hun teleurstelling over het einde van de site. De eerste complottheorieën staken direct de kop op. ‘Beetje erg verdacht zo ineens…’, luidde bijvoorbeeld de klassieke reactie van ‘Lexie’. ‘Dit ruikt naar censuur van NWO-wege…’, aldus een zekere Peter (NWO staat voor nieuwe wereldorde). Het weblog 911-complotdenkers dat zich vrolijk maakt over de bizarre theorieën over 9/11, is eveneens bedroefd. ‘De site leverde onophoudelijk inspiratie voor dit blog.’ Op het forum van Zapruder.nl, de belangrijkste concurrent van DKNWZ, zijn de reacties op het einde van de complotsite minder positief. ‘Ik weet wel wat ze de das om heeft gedaan: een slechte website, slechte leidinggeving, en nog slechtere posts’, schrijft ‘Beursbengel’.

DKNWZ was een vaste hang-out voor mensen die menen dat president Bush de aanslagen van 11 september 2001 hoogstpersoonlijk heeft gecoördineerd. Bij de vijfde verjaardag van de aanslagen, vorig najaar, beleefde DKNWZ zijn hoogtepunt. In Utrecht vond een congres plaats gewijd aan de alternatieve ‘verklaringen’ voor de aanslagen van 11 september. En bij de media ontstond zowaar serieuze belangstelling voor deonzinnige theorietjes over verdwenen vliegtuigen, nog in leven zijnde kapers, explosieven in het WTC en vliegende schotels. Ook deden enkele mensen die betrokken waren bij DKNWZ, als ‘Partij voor de Waarheid / Lijst 14’ zonder succes mee aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Dit artikel verscheen op Bright.nl.