Je kunt deze dagen beter geen Claudia of Fred heten. Het MyDoom-virus heeft het namelijk voorzien op e-mailadressen die beginnen met die namen.
Ook Sandra, Linda, Anna, Debby, Julie, Bob, Robert en Peter zijn het slachtoffer. In totaal zijn er 47 veel voorkomende voornamen in het virus geprogrammeerd. MyDoom plakt daar vervolgens een (willekeurige) domeinnaam achter en probeert zichzelf te versturen.
“Bij XS4ALL is de klant met de naam Julie – toevallig de vriendin van een van onze medewerkers – daardoor bedolven onder de mail”, aldus Simon Hania van XS4ALL. Volgens Hania bestaat op dit moment 20 procent van al het e-mailverkeer van XS4ALL uit exemplaren van het MyDoom-virus.
Van de XS4ALL-klanten maakt 30 procent gebruik van de gratis e-mailvirusscanner die de provider aanbiedt. Bij die klanten heeft XS4ALL dinsdag 109.603 exemplaren van het MyDoom-virus onderschept. In totaal controleerde de e-mailvirusscanner van XS4ALL zo’n 570.000 e-mails op virussen.
Vergeleken met MyDoom stellen de aantallen die XS4ALL van andere virussen onderschept, niets voor. Zo kwam het Swen-virus, de nummer twee van dit moment, dinsdag 2816 keer voor.
“In de afgelopen maanden zijn er bij ons 140.000 exemplaren van Swen.A onderschept”, aldus Hania. “Dat betekent dat MyDoom in één dag bijna net zoveel verkeer heeft veroorzaakt als Swen.A sinds september.”
Record
Andere Nederlandse providers schetsen een vergelijkbaar beeld van de problemen die MyDoom oplevert. Bij Planet Internet en Het Net zijn tot nu toe 215.000 exemplaren van MyDoom onderschept. “Een nieuw record”, aldus Maaike Scholten, woordvoerster van de twee KPN-providers. “De machines die de virussen moeten onderscheppen, werken op volle toeren.”
Provider Easynet kwam het MyDoom-virus dinsdag 83.389 keer tegen. Het eerste exemplaar kwam even na zes uur ’s ochtends binnen. “Gemiddeld komen er nu 118 exemplaren per minuut binnen”, aldus Desiree Dijkhuis van de internetaanbieder. Het aantal virussen dat Easynet binnenkrijgt is online te volgen.
Virusbestrijder MessageLabs zegt inmiddels 2,2 miljoen exemplaren van MyDoom te hebben onderschept. Gemiddeld bevat één op de zeventien e-mails het MyDoom-virus, aldus het bedrijf. De meeste exemplaren komen voor in de Verenigde Staten (40 procent), het Verenigd Koninkrijk (22 procent) en Australië (5 procent).
Voor een compleet overzicht van alle door het MyDoom-virus getroffen voornamen, zie de virusbeschrijving van Network Associates.