Filmdistributeur A-Film: Emule.nl moet stoppen

Het advocatenkantoor van A-Film heeft vorige week een brief met die strekking naar Emule.nl gestuurd. Volgens het advocatenkantoor is het plaatsen van de links ‘bijzonder schadelijk’ voor A-Film. Via Emule.nl zou onder meer zijn gelinkt naar het filmbestand van ‘Lord of the Rings’, nog voordat deze film in Nederland in première was gegaan.

Marcel van Es, de beheerder van Emule.nl, voelt er niets voor om op de eisen van A-Film in te gaan en heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen. “Ik bied alleen maar linkjes aan”, aldus Van Es. “Als dat niet meer mag, kunnen we het internet wel afschrijven.”

Joris van Wijk, juridisch medewerker van A-Film, wijst echter op de uitspraken in de zaken van Deutsche Bahn tegen XS4ALL en Indymedia. “De rechtbank heeft daarbij bepaald dat het linken naar onrechtmatig materiaal niet is toegestaan”, aldus Van Wijk.

eDonkey

Emule.nl trekt volgens Van Es tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers per dag. Dankzij de links op de site kunnen zij eenvoudig uitvinden waar bepaalde bestanden zich bevinden op het eDonkey-netwerk. De site zelf biedt geen bestanden aan.

Van Es wijst erop dat er veel meer sites zijn die links aanbieden. “Als ik strafbaar ben, wil ik dat wel weten. Ik ben benieuwd of andere sites ook problemen hiermee hebben.”

Behalve naar Emule.nl heeft A-Film ook de site Donkeyportal.nl gesommeerd om te stoppen met het plaatsen van links naar plaatsen waar films kunnen worden gedownload. Donkeyportal.nl heeft de site inmiddels uit de lucht gehaald.