Emule.nl op zwart door teveel bezoekers

“De bandbreedte is op”, verklaart Marcel van Es, beheerder van Emule.nl, het offline gaan van zijn site. “Ik heb nu veertig gigabyte per maand ter beschikking. Als het verkeer daaroverheen gaat, gaat de site op non-actief.”

Dat de site uit de lucht is, heeft volgens Van Es niets te maken met de juridische dreiging van de Nederlandse filmdistributeur A-Film. A-Film wil dat Emule.nl stopt met het linken naar plaatsen waar films kunnen worden gedownload. Dankzij de links op Emule.nl kunnen bezoekers eenvoudig uitvinden waar bepaalde bestanden zich bevinden op het eDonkey-netwerk. De site zelf biedt geen bestanden aan.

“Ik ben nog niet van plan om de site om die reden uit de lucht te halen”, aldus Van Es die inmiddels een advocaat in de arm heeft genomen. “Op 1 februari gaat de site gewoon weer de lucht in. Alleen als mijn advocaat zegt dat ik de site lopende het onderzoek beter uit de lucht kan halen, zal ik dat doen.”

Van Es roept de bezoekers van zijn site op om geld te doneren. “De site is als een soort hobby begonnen. Veel mensen maken er nu gebruik van. Dat is prima, maar het moet me niks kosten. Het geld voor de bandbreedte moet dus opgebracht worden door de bezoekers, anders trek ik de stekker eruit.”

Inmiddels heeft Van Es een aanbod gekregen van een provider die gratis honderd gigabyte dataverkeer wil leveren. “De server staat al klaar”, aldus Van Es. Voorlopig wacht hij nog even met het verhuizen van zijn site. “Eerst wil ik afwachten wat de uitkomst is van de gesprekken tussen mijn advocaat en die van A-Film.”