Multiscope past inlogcodes aan na foute e-mail

Zaterdag ontvingen naar schatting 280 panelleden van het onderzoeksbureau Multiscope de adressen en inlogcodes van 485 andere deelnemers aan de peilingen van het bedrijf. Met behulp van deze codes is het mogelijk om persoonlijke informatie (zoals inkomen, postcode, huishoudsituatie rekeningnummer en geboortedatum) van panelleden te achterhalen.

Zodra de fout werd ontdekt, heeft Multiscope ingegrepen, aldus directeur John Kivit. “We hebben meteen het panelcentrum gesloten, waar de leden hun persoonlijke informatie kunnen inzien en veranderen.”

Maandagochtend heeft het bureau de getroffen panelleden een nieuwe inlognaam en wachtwoord gestuurd. Kivit wijt de fout aan ‘menselijk handelen en technische problemen’. “De mailserver had een waarschuwing moeten geven, maar dat gebeurde niet.”

Een aantal panelleden is niet te spreken over de actie van Multiscope en heeft het bureau er ook al op aangesproken. Kivit: “De getroffen panelleden zijn terecht boos op ons. We zijn er zelf ook niet blij mee.”

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat er privacyproblemen ontstaan bij Multiscope. In maart van dit jaar moest het bureau al het boetekleed aantrekken, omdat het per ongeluk een bestand met meer dan 30.000 e-mailadressen en bijbehorende wachtwoorden open en bloot op zijn site had staan.

In juli werd bekend dat een hacker erin was geslaagd een bestand met informatie over 2.000 panelleden te bemachtigen. Multiscope deed aangifte van de hack. Maar volgens Kivit is daar tot op heden ‘helemaal niets mee gebeurd’.

Kivit betreurt dat Multiscope nu opnieuw problemen heeft met het waarborgen van de privacy van de panelleden. “De gedachte ontstaat nu natuurlijk makkelijk dat Multiscope het weer verkloot. Aan de andere kant hebben we 100.000 mensen in ons bestand staan en is de kans dat het fout gaat bij ons ook wat groter.”