Ministerie waarschuwt providers voor het laatst

Dat schrijft het ministerie van Verkeer en Waterstaat in een brief die naar een groot aantal Nederlandse internetaanbieders en hostingproviders is verstuurd.

In de brief staat onder meer: “De beĆ«indiging van de souplesse betekent dat er nu actief zal worden overgegaan tot het handhaven van de aftapbaarheidsverplichting. De inspectie Verkeer en Waterstaat Divisie Telecommunicatie zal de handhavingactiviteiten op zowel preventieve als reactieve wijze vorm gaan geven.”

Hoewel internetaanbieders al sinds april 2001 verplicht zijn om hun netwerk aftapbaar te maken, voldoet een aantal providers nog steeds niet aan die eis. Met name kleine providers zouden doelbewust een risico nemen door de (dure) aftapapparatuur niet te installeren.

“Een groot deel van de providers heeft de apparatuur inmiddels geĆÆnstalleerd, maar een deel heeft dat nog niet gedaan”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Eigenaardig

De Nederlandse vereniging van internetproviders (NLIP) is dan ook niet verbaasd over de brief. “Die moest er natuurlijk op enig moment wel komen”, aldus Hans Leemans, directeur van de NLIP.

Wel is de lijst van ontvangers van de brief opmerkelijk, zo meent Leemans. “Het is mij een raadsel hoe die lijst is samengesteld. Alle NLIP-leden zijn aangeschreven, maar sommige andere aanbieders blijven buiten schot.”

“Er staan ook aanbieders van niet-publieke netwerken en van hostingproviders tussen. Dat is natuurlijk vrij eigenaardig, omdat die de apparatuur voor het aftappen van access-abonnees niet kunnen inzetten.”

De woordvoerder van het ministerie bevestigt dat Verkeer en Waterstaat al langer van plan was om internetaanbieders een waarschuwing te geven, maar is niet op de hoogte van de brief.