Tegen de wens van de Tweede Kamer heeft minister Piet Hein Donner (Justitie) ingestemd met de Europese richtlijn voor de bewaarplicht.
Donner deed dat dinsdag tijdens een bijeenkomst met de andere Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken (de zogeheten JBZ-raad). Tijdens deze vergadering gaven de ministers zoals verwacht het groene licht voor de invoering van een Europese bewaarplicht voor internet- en telefoniegegevens.
Ierland en Slowakije stemden (pdf) tegen het voorstel, maar dat heeft verder geen gevolgen. De Tweede Kamer had ook minister Donner opgedragen om tegen de richtlijn te stemmen, maar de bewindsman had al aangekondigd dat hij die wens van de Kamer naast zich neer zou leggen.
“Ik kan geen motie uitvoeren die inhoudt dat, als ik namens Nederland ‘ja’ zeg, het de volgende vergadering ‘nee’ is”, aldus Donner vorige week in de Tweede Kamer.
Privacybescherming
Na afloop van de JBZ-raad verklaarde Donner dat hij overweegt om een stichting op te richten om de verkeersgegevens van internet- en telecomaanbieders centraal op te slaan.
De bewindsman meent dat een dergelijke stichting vertrouwenwekkend is, zo meldt het ANP. “Anders denken mensen dat Justitie er zelf al meteen aan zit, terwijl in alle gevallen een rechter-commissaris toestemming zal moeten geven of opsporingsambtenaren de bewaarde gegevens ook mogen raadplegen”, zo verklaarde Donner.
In een toelichting wijst Justitie-woordvoerder Ivo Hommes op de voordelen van de centrale opslag van verkeersgegevens. “Eén van de voordelen is de privacybescherming. Bij de centrale opslag van gegevens, kun je zeggen: zo doen we het. Bovendien neem je providers werk uit handen en levert de centrale opslag een kostenbesparing op.”
Het is volgens de zegsman van Justitie nog geen uitgemaakte zaak dat er een centrale organisatie komt voor de uitvoering van de bewaarplicht. “Centrale opslag is één van de mogelijkheden. Op dit moment is er een werkgroep aan de gang die de mogelijkheden bestudeert.”
Verkeerde conclusies
Het Internet Service Provider Overleg (ISPO), een organisatie van Nederlandse internetaanbieders als Xs4all en BIT, is tegen de centrale opslag van alle verkeersgegevens. “Het adequaat beveiligen van grote hoeveelheden data is ingewikkeld en kostbaar”, waarschuwde het ISPO al in september vorig jaar.
“De analyse van databestanden is technisch zeer complex en isp’s behoeden politie en justitie nu al regelmatig voor het trekken van verkeerde conclusies.” Bij centrale opslag kan dat niet meer, zo vreest het ISPO.