Minister: aftapzaak niet in openbaar bespreken

Dat zei de minister dinsdagmiddag tijdens het vragenuurtje, zo meldt het ANP. Remkes wil alleen de fractieleiders in een besloten overleg inlichten over de zaak.

Aanleiding voor de hernieuwde belangstelling voor de aftapapparatuur van Comverse Infosys is een radio-uitzending van de EO op maandag. Daarin uitten diverse ingewijden hun zorgen over de aftapapparatuur. Zo zei een medewerker van een politietapkamer: “Je haalt de Mossad binnen. Het gaat naar Israël.”

De in Nederland gebruikte aftapapparatuur van het Israëlische bedrijf Comverse Infosys is al langer omstreden. In december 2001 arresteerde de Amerikaanse politie bijna honderd Israëlische burgers die in staat zouden zijn om in te breken op de ook in de Verenigde Staten gebruikte apparatuur van Comverse Infosys. De FBI stelde naar aanleiding van de ‘omgekeerde afluisterpraktijken’ een onderzoek in naar de Israëlische leverancier.

De kans dat afgeluisterde telefoongesprekken onderschept kunnen worden, noemde Remkes dinsdag ‘klein, niet helemaal nieuw’.