‘Mein Kampf’-spam uit naam van spambestrijder

“Bestel nu de Nederlandse vertaling van ‘Mein Kampf’ voor slechts €20,-“, zo luidt de tekst van het mailtje. Daaronder staan afbeeldingen van een Duitse adelaar met het hakenkruis en van (een Duitse versie van) Mein Kampf.

Het afzendadres van het spambericht is dat van Rejo Zenger, Nederlands bekendste spambestrijder. Uit de header-informatie blijkt echter dat het bericht niet door Zenger is verstuurd.

Zenger zegt slechts een ‘globaal vermoeden’ te hebben over de werkelijke afzender van het bericht. “Ik heb er nog niet goed naar gekeken.” De mails zijn allemaal verstuurd vanaf Belgische computers.

SNK

“Voor zover ik weet zijn exact dezelfde machines slechts één keer eerder gebruikt: door SNK Bedrijfssoftware“, aldus Zenger. In december haalde de provider van SNK op verzoek van Zenger de site van de spammer uit de lucht.

Het bedrijf achter SNK Bedrijfssoftware is de besloten vennootschap (bv) SlovNed Kajo. Volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel (KvK) is SlovNed Kajo in handen van twee Slowaken, Karol Summer en Jozef Nomülner. In het uittreksel van de KvK staat dat SlovNed Kajo zich bezighoudt met ‘het importeren en exporteren van ongeregelde goederen’.

Bij de SIDN en in het KvK-register staat bij SlovNed Kajo het telefoonnummer vermeld van Mario Bossini. Die ontkent desgevraagd iets te maken te hebben het versturen van spam. Ook het bericht voor ‘Mein Kampf’ heeft hij niet gezien. Dat SNK Bedrijfssoftware spam verstuurt, weet hij wel. “Ik krijg wel eens telefoontjes.”

“Ik maak en onderhoud de websites voor deze twee heren”, aldus Bossini. “Zelf kunnen ze geen Nederlands. Ik verhuis de site als hij plat gaat.” Dat de site van SNK Bedrijfssoftware offline is gehaald, vindt hij ‘onterecht’. “Bij de informatieaanvraag werd al vermeld dat er nieuwsbrieven zouden worden verstuurd. Die worden vaak aangemerkt als spam.”

Joe Job

Zenger heeft inmiddels vijftigduizend bounces binnengekregen. Op de redactie van WebWereld zijn diverse exemplaren van het spambericht binnengekomen. Ook klagen verscheidene lezers over het bericht. “Dit is wel van een heel bedenkelijk kaliber”, aldus een van de lezers.

Het is niet voor het eerst dat Zenger slachtoffer wordt van een zogeheten ‘Joe Job’. In november 2003 werd al eens een spambericht verstuurd waarin werd gerefereerd aan Spamvrij.nl, de antispamorganisatie van Zenger.

In oktober kreeg Zenger te maken met bedreigingen uit extreemrechtse hoek. Aanleiding voor de bedreigingen was de vermelding op Spamvrij.nl van een bericht, waarin de site Extreemrechts.com werd aangeprezen onder de leuze ‘Eigen volk eerst’.

Zenger heeft op zijn site een pleidooi voor het opheffen van het Nederlandse publicatieverbod van Mein Kampf staan. “Het zou kunnen bijdragen in een beter begrip van wat er destijds in Duitsland gebeurde en het voorkomen van een herhaling ervan. De inhoud van het boek en het boek zelf kunnen uitstekend dienen om te leren van de geschiedenis”, aldus Zenger in zijn stuk.