Megabit: lanperen op industrieterrein Ede

Lanperen – kamperen op een terrein met een local area network (LAN) – wordt steeds populairder. De mensen rond het hackerstijdschrift Hack-Tic waren in 1993 de Nederlandse pioniers met Hacking at the End of the Universe (HEU). In een tijd dat de meeste Nederlanders nog nooit van internet hadden gehoord, konden de bezoekers van HEU vanuit hun tent al het internet op.

Inmiddels gaat er geen zomer meer voorbij zonder een of meer evenementen waarbij internetters elkaar treffen op een kampeerterrein. Vorige week trok het gaming-evenement Campzone nog de aandacht. Meer dan duizend – voornamelijk jonge – gamers trokken naar Biddinghuizen om op het terrein naast pretpark Six Flags hun krachten met elkaar te meten.

Een aantal bezoekers van Campzone is maandag na het einde van het gaming-festijn meteen doorgereden naar een industrieterrein in Ede waar tot en met komend weekend het LAN-evenement Megabit wordt georganiseerd.

Ander publiek

Toch trekt Megabit een heel ander publiek aan dan Campzone, meent Michel van Osenbruggen, één van de organisatoren van Megabit. “Het publiek is hier toch een stuk ouder en komt niet in de eerste plaats voor het netwerk. Het sociale aspect is hier ook heel belangrijk.”

“De mensen die naar Megabit komen, zijn vaak internetprofessionals die voor een internetprovider werken”, aldus Osenbruggen. Dat geldt ook voor hemzelf. In het dagelijks leven is Osenbruggen actief bij een internetaanbieder voor de zakelijke markt.

Ook het programma van Megabit is duidelijk gericht op de technisch goed onderlegde internetter. Zo stond dinsdag een lezing over Ipv6, de opvolger van het huidige IP-systeem (Ipv4) op het programma. Later deze week staan onder meer presentaties over Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen en de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) gepland.

Paraplu

De mensen van BIT zijn veteranen als het gaat om het bezoeken van `netwerkevenementen’. “Voor een deel van onze medewerkers is dit natuurlijk de ideale vakantie”, aldus Osenbruggen.

Volgens sommige aanwezigen valt daar wel het een en ander op af te dingen. “Er zou wel wat meer zon mogen zijn”, verzucht één van de bezoekers. “Vanochtend zag ik al mijn iconen vier keer op mijn scherm staan”, klaagt een ander. Hij wijt het probleem aan de vochtigheid. “Volgens mij ligt het eraan dat je Windows gebruikt”, zegt zijn buurman.

De organisatie heeft rekening gehouden met het slechte weer. De bezoekers – Osenbruggen verwacht er in totaal vierhonderd – krijgen bij binnenkomst een paraplu.