Marktplaats verwijdert advertentie voor baby

De advertentie werd dinsdag om 17.15 uur geplaatst. Tussen negen uur en half tien ’s avonds hebben de medewerkers van Marktplaats het bericht verwijderd.

De advertentiesite heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. “Het komt gelukkig weinig voor dat we te maken krijgen met mensenhandel en handel in kinderen”, verklaart Oscar Diele, woordvoerder van eBay/Marktplaats. “Maar als het gebeurt, nemen we het altijd zeer serieus.”

De baby zou volgens de advertentietekst afkomstig zijn van een moeder uit Leeuwarden met vier kinderen, zo meldt het ANP. “Hij heeft geen ziektes, ik doe hem weg omdat ik meer dingen aan mijn hoofd heb en niet zo goed met kinderen om kan gaan”, zo staat er in de advertentietekst.

Volgens Diele werd er in de advertentietekst gebruikgemaakt van een telefoonnummer uit Leeuwarden. De woordvoerder kan niet zeggen of het gebruikte ip-adres was te herleiden tot Leeuwarden. “We hebben de persoonsgegevens wel doorgegeven aan de politie.”

Ome Johan

Het is niet voor het eerst dat er een kind te koop aan wordt geboden op Marktplaats. Een moeder heeft ooit onder het motto ‘ik kan niets meer met haar beginnen’ haar puberdochter op Marktplaats gezet.

En in september 2005 werd de Hilversumse nieuwsgroepenvervuiler ‘Ome Johan’ aangehouden omdat hij een baby op de advertentiesite te koop had aangeboden. Volgens ‘Ome Johan’ betrof het een grap.

Het is onduidelijk of het in dit geval eveneens om een grap gaat.