Man moet Idols-domeinen Floortje en Ellen afstaan

Dat heeft de rechtbank Arnhem afgelopen vrijdag bepaald. De uitspraak is na te lezen op DomJur.nl, een site gewijd aan domeinnaamjurisprudentie.

Volgens de rechtbank heeft de man, Mike Hoffs, geen recht op de domeinen Floortjesmit.nl en Elleneeftink.nl. Floortje en Ellen waren deelnemers aan het programma Idols. Hoffs had de domeinen op 20 en 26 november 2005 geregistreerd. Volgens de rechter kunnen de domeinregistraties tot verwarring leiden.

De rechtbank liet bij het oordeel meewegen dat Hoffs nog niets met de geregistreerde domeinen had gedaan. Tijdens de rechtszaak verklaarde Hoffs dat hij van plan was geweest om een fansite op te zetten voor de winnaar van Idols. Op die site zou hij duidelijk hebben willen aangeven dat het niet om de officiële site ging. Ook had hij geen bezwaar tegen een link naar de site van Floortje of Ellen.

Hoffs had de domeinen van Floortje en Ellen geregistreerd voordat de twee Idols-kandidaten hun volledige naam als merknaam lieten vastleggen. Floortje registreerde haar naam op 18 januari, Ellen op 24 februari. Omdat de twee dankzij hun deelname aan Idols bekende Nederlanders zijn geworden, prevaleert volgens de rechter het merkrecht boven het domeinnaamrecht.

Hoffs had naast de domeinen van Floortje en Ellen ook Aaronayal.nl en Christonklooster.nl – twee andere deelnemers aan Idols – geregistreerd. Deze registraties heeft hij al op 1 maart opgeheven.

Beertje van Beers

Het is niet voor het eerst dat Hoffs in verband wordt gebracht met domeinkaping. In 2002 bood Hoffs het domein Beertjevanbeers.nl te koop aan. Het domein stond destijds niet op Hoffs’ naam, maar op naam van het hostingbedrijf waar hij klant was.

Ook destijds zei Hoffs aanvankelijk van plan te zijn geweest om een fansite te starten. Omdat hij destijds stage liep, had hij naar eigen zeggen echter onvoldoende tijd om de fansite voor Beertje van Beers te maken.