Mailserver Planet wegens spam op zwarte lijst

Planet Internet heeft honderden abonnees afgesloten. Deze abonnees kunnen geen mail meer versturen. Ze kunnen nog wel mail ontvangen en over internet surfen. “De nood is zo hoog dat we de grootste overlastgevers hebben afgesloten”, aldus Maaike Scholten van Planet Internet.

De hoeveelheid spam op het Planet-netwerk loopt de afgelopen weken de spuigaten uit. Met alle vervelende gevolgen van dien. “Het netwerk wordt trager en we lopen de kans dat Planet op een black list terecht komt”, aldus Scholten.

Dat laatste blijkt in ieder geval al bij één mailserver te zijn gebeurd. Spamcop heeft deze server op een zwarte lijst gezet. Deze vermelding kan ertoe leiden dat e-mails van Planet-gebruikers niet bij de geadresseerde terecht komen. Als de ontvanger of zijn provider de lijsten van Spamcop gebruiken, wordt de mail niet doorgelaten.

Retour

“Maandagochtend kreeg ik vijf e-mailberichten retour”, aldus Martijn Siereveld, abonnee van Planet Internet. “Deze berichten waren allemaal bestemd voor een gebruiker bij Planet Internet België. Daar gebruiken ze Spamcop.”

Spammers maken steeds vaker gebruik van ‘gekaapte’ computers voor het versturen van spam, vaak van mensen met een snelle verbinding die permanent op internet is aangesloten. “In de meeste gevallen gaat het om mensen met een snelle adsl-verbinding die zich er niet van bewust zijn dat ze spam versturen”, aldus Scholten.

Planet Internet heeft de afgesloten gebruikers nog niet op de hoogte gesteld. “Ze kunnen contact opnemen met de helpdesk. Die zijn ervan op de hoogte”, aldus Scholten.