Linus Torvalds, de grote man achter Linux, heeft zich uitgesproken tegen de Europese plannen om softwarepatenten mogelijk te maken.
In een oproep die hij samen met Michael Widenius (ontwikkelaar MySQL) en Rasmus Lerdorf (oervader php) heeft opgesteld, noemt Torvalds het Europese voorstel voor softwarepatenten ‘misleidend, gevaarlijk en ondemocratisch’.
De drie belangrijke Europese open-source-ontwikkelaars menen dat makers van software al voldoende worden beschermd door het auteursrecht. Een extra bescherming, in de vorm van patenten op software, is in hun ogen onnodig.
“Het auteursrecht is eerlijk omdat het even toegankelijk is voor iedereen”, schrijven de drie. “Een regime van softwarepatenten zou de wet van de sterkste invoeren, en uiteindelijk meer onrecht dan recht zaaien.”
Volgens de tegenstanders van softwarepatenten profiteren met name grote bedrijven van het patentensysteem. Het aanvragen van een patent kost geld, terwijl een softwareontwikkelaar ‘automatisch’ en zonder verdere kosten aanspraak maakt op het auteursrecht.
Polen
Torvalds, Widenius en Lerdorf vinden softwarepatenten ‘gevaarlijk voor de economie’. “Met name de economische kansen van de nieuwe EU-lidstaten zullen in gevaar worden gebracht door softwarepatenten. De vele getalenteerde softwareontwikkelaars in die landen moeten een eerlijke kans krijgen.”
Een van de nieuwe EU-lidstaten, Polen, heeft al aangegeven dat het niet van plan is om het Europese voorstel te steunen. De drie open-source-ontwikkelaars menen dat de opstelling van Polen betekent dat de democratische legitimatie voor het Europese softwarepatentenvoorstel wegvalt.
Volgens de nieuwe stemverhoudingen die voor de Europese Raad gelden, kan het softwarepatentenvoorstel nu niet meer op voldoende stemmen rekenen. “Bovendien stemmen Nederland en Duitsland tegen de wil van hun nationale parlementen vóór het voorstel”, zo schrijven de drie open-sourcegoeroes.
Deze zomer nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering werd verzocht om de steun voor de Europese softwarepatenten in te trekken. De partijen die in de Duitse Bundestag zitten, zijn van plan om voor een vergelijkbare motie te stemmen.
Vertaalproblemen
Oorspronkelijk stond de officiële aanname van de softwarepatentenrichtlijn voor 25 november op de agenda van de Europese ministerraad voor concurrentiebeleid. Nederland, op dit moment de voorzitter van de Europese Unie, heeft echter al aangegeven dat het besluit over de softwarepatenten waarschijnlijk wordt uitgesteld, onder meer als gevolg van ‘vertaalproblemen’.