Politie ondervraagt ex-virusmaker Benny

De politie heeft ook alle computerapparatuur van Benny in beslaggenomen. “Ze hebben elk apparaat waarop ik een bit kan opslaan, geconfisceerd. Zelfs een flashkaart voor mijn digitale camera”, verklaart Benny tegenover WebWereld.

De politie vermoedt dat Benny betrokken is geweest bij het maken van de Slammer-worm. Slammer zorgde in januari 2003 voor veel overlast. De worm zorgde voor zoveel dataverkeer dat het internet in zijn voegen kraakte. Op het hoogtepunt van Slammer ging meer dan een vijfde van alle verzonden datapakketten verloren. Normaal bedraagt deze zogeheten ‘packet loss’ ongeveer één procent.

Benny ontkent iets te maken te hebben met de Slammer-worm en noemt de beschuldiging ‘absurd’. “Dit is complete onzin. Er is geen enkel bewijs dat ik erbij betrokken zou zijn. De politie is naar mij toegekomen, omdat ik de enige ben die ze kennen.”

Hij vermoedt dat de politie in actie is gekomen na een tip van Microsoft. “Mensen van de politie hebben me wat informatie gegeven. Ze wilden niets concreets zeggen, maar zeiden wel dat het ging om het ‘grootste softwarebedrijf ter wereld’. Wie zou dat nou kunnen zijn?”

Microsoft heeft al enige tijd een beloningsprogramma voor mensen die een ‘gouden tip’ geven waarmee een virusmaker kan worden opgespoord. De beloning kan oplopen tot 250.000 dollar.

29A

Benny is waarschijnlijk één van de bekendste virusmakers. In tegenstelling tot de meeste andere makers van computervirussen staat Benny regelmatig de pers te woord. Daarnaast is de Tsjech verantwoordelijk geweest voor enkele ‘vernieuwende’ virussen.

In 2001 maakte hij bijvoorbeeld het Winux-virus, het eerste computervirus dat zowel Windows- als Linux-computers kon infecteren. Een jaar later claimde Benny het eerste virus te hebben geschreven voor het .Net-platform van Microsoft.

Benny maakte deel uit van 29A, een bekende groep van virusschrijvers. De meeste leden van 29A, waaronder Benny, zeggen dat ze hun virussen nooit ‘in het wild’ loslaten. Het zou ze voornamelijk gaan om de technische uitdaging. De leden van 29A publiceren met enige regelmaat over hun codes in een eigen e-zine.

Baan

Eerder deze maand werd bekend dat Benny in dienst is getreden van Zoner, een Tsjechisch softwarebedrijf. Zijn laatste virus, I-Worm.Serotonin, schreef hij naar eigen zeggen twee jaar geleden.

De ondervraging van de politie heeft volgens Benny geen gevolgen voor zijn baan. “Iedereen die een beetje op de hoogte is, weet dat ik geen virussen verspreid. Mijn baas gelooft me en staat achter me.”