Leider Tuf Tuf Club gooit handdoek in de ring

In het ANP-bericht werd aanvankelijk ten onrechte gesuggereerd dat Jacobs was veroordeeld, omdat hij een poster met een afbeelding van Hitler zou hebben gepubliceerd.

De politierechter veroordeelde Jacobs echter wegens het publiceren van een affiche waarop officier van justitie Koos Spee werd afgebeeld als een gezochte misdadiger, ‘verdacht van leidinggeven aan struikrovers die automobilisten bestelen’.

Jacobs meent dat de fout van het ANP hem ‘zwaar’ zal hinderen bij ‘de uitoefening van zijn dagelijks werk’, zo schrijft hij op de site van de Tuf Tuf Club. “Om die reden heb ik in samenspraak met mijn werkgever besloten volledig afstand te doen van de Tuf Tuf Club”, aldus de antiflitsactivist.

“Ik heb moeten kiezen tussen mijn dagelijkse werk en de Tuf Tuf Club. De Tuf Tuf Club ligt mij na aan het hart, maar dat geldt net zo goed voor mijn werk en van dat laatste wordt mijn hypotheek betaald”, aldus Jacobs desgevraagd.

“Ik beweeg mij in zakelijke kringen, in een representatieve functie. Dan is het bijzonder schadelijk wanneer mensen van je denken dat je grossiert in Hitler-affiches.”

Zakkenroller

Volgens Jacobs is de foute berichtgeving door het ANP niet te vergelijken met de ongenuanceerde uitlatingen die op de site van de Tuf Tuf Club zelf verschijnen. “Als ik een controleur ‘zakkenroller’ noem, zal zijn omgeving echt niet gaan denken dat hij werkelijk in andermans zakken grijpt. Van mij denkt heel Nederland nu dat ik schuldig ben bevonden van het plaatsen van dat smakeloze affiche.”

De antiflitspaalactivist zint dan ook op juridische stappen. “Ik ben normaal niet te flauw met aanklachten, maar in deze kwestie loop ik reële schade op”, meent Jacobs.

Hij heeft inmiddels een foto waarop het Hitler-affiche stond afgebeeld van zijn site verwijderd. “Ik wilde voorkomen dat mensen die naar aanleiding van de valse berichtgeving op zoek gingen, in die foto bevestiging ervan zouden zien”, aldus Jacobs.

Flitspaalbrand

De inmiddels weggehaalde afbeelding betrof een overzichtsfoto van de dagvaarding van Jacobs. In dat dossier zat ook de gewraakte Hitler-poster. Dit affiche is volgens de Tuf Tuf Club door een onbekende naar het privé-adres van officier van justitie Spee gestuurd. Het is vervolgens ‘om duistere redenen’ in het dossier van Jacobs terechtgekomen.

De leiding over de site van de Tuf Tuf Club wordt overgenomen door Harald Kolijn. “Achter mij staat een heel team mensen die op de vertrouwde weg doorgaan”, aldus Jacobs.

Een van deze teamleden, de Belgische woordvoerder van de Tuf Tuf Club, werd overigens woensdag aangehouden door de Belgische Rijkswacht. Hij wordt verdacht van het in brand steken van een flitspaal.