Laatste film Van Gogh versleuteld op internet

Dat zei Patricia Spuijbroek van Tiscali zondagavond voorafgaand aan de première van 06/05 in het Haagse café Dudok. “Technisch hebben we alles gedaan wat mogelijk is om kopiëren te voorkomen.”

De film 06/05 is sinds zondag te downloaden via de site van Tiscali. De provider die de film over de moord op Pim Fortuyn heeft gefinancierd, biedt het 430 MB grote bestand versleuteld aan. Pas vanaf woensdag 15 december is het mogelijk om de film tegen betaling van vier (voor Tiscali-abonnees) of vijf euro (voor alle anderen) te bekijken.

Geïnteresseerden kunnen de film betalen via hun Tiscali-rekening, creditcard, sms en 0900-nummer. Internetters kunnen de film maximaal vijf keer kopen. Na betaling hebben internetters 48 uur de tijd om de film te bekijken. Daarna wordt het filmbestand automatisch onbruikbaar gemaakt. Tiscali heeft 06/05 beschermd met drm-technologie (digital rights management) van Microsoft.

Apple

De drm-technologie moet er onder meer voor zorgen dat het niet mogelijk is om een gekochte film op een andere computer af te spelen. Ook vormt de drm-technologie de garantie dat de film pas op woensdag kan worden bekeken.

Waterdicht is de beveiliging niet. Vanaf het moment dat mensen de film op hun beeldscherm kunnen bekijken, kunnen ze er een onbeveiligde kopie van maken. Volgens Spuijbroek zit de `gemiddelde consument’ daar echter niet op te wachten. Bovendien: “Illegaal downloaden blijft illegaal.”

Om de film te bekijken is het wel nodig om een computer met Windows te hebben. De gebruikte drm-technologie werkt bijvoorbeeld niet op Macs. Mac-fans kunnen zich wellicht troosten met de gedachte dat hoofdrolspeler Jim de Booy (gespeeld door Thijs Römer) in de film veelvuldig gebruikmaakt van een Apple.

Bioscoop

Hoeveel downloaders Tiscali tegelijkertijd kan verwerken, kan de provider niet zeggen. Ook is onduidelijk op hoeveel internetkijkers de internetaanbieder rekent. “Alles boven de duizend is een succes”, aldus Spuijbroek. Dat aantal lijkt Tiscali zonder problemen te gaan halen. Zondagavond waren er reeds `honderden aanmeldingen via internet’ binnengekomen.

De opbrengst van de internetpremière gaat naar een studiefonds voor Van Goghs zoon Lieuwe, die in de aftiteling van de film wordt genoemd als `P.A. Regie’. Spuijbroek noemt het besluit om het geld in een studiefonds te stoppen `geen publiciteitsstunt’. “Het is een weloverwogen waarden- en normenbesluit geweest.”

Tiscali zal 06/05 maar vier dagen aanbieden via internet. Zondag 19 december is het niet meer mogelijk om de film via de provider op te halen. “We willen de reguliere weg van de film via de bioscoop niet in de weg staan”, aldus Spuijbroek. Vanaf eind januari is 06/05 in de bioscoop te zien.