Kranten- en nieuwssites vroeg op voor oorlog

Alleen Trouw had zijn site tot acht uur vannochtend nog niet aangepast. Het `hoofdverhaal’ was `Saddam verwerpt ultimatum Bush’. Wel had Trouw een `ticker’ met het laatste nieuws van het ANP. Even na acht uur verscheen een nieuwe voorpagina op de Trouw-site.

De publieke omroep heeft op het adres Aanvalopirak.nl een aparte site voor de oorlog geopend. Uit de informatie van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de instantie die de uitgifte van ‘.nl’-domeinen regelt, blijkt dat het domein al op 23 december 2002 is geregistreerd.

RTL Nieuws pakt minder groot uit dan de publieke omroep, maar heeft wel prominent twee video’s (‘Al 12 jaar heibel’ en ‘Motief VS’) op de voorpagina gezet. Ook op de site van de financiĆ«le nieuwszender RTL Z staan video’s.

Voorpagina’s

Nu.nl bericht onder de kop ‘Aanvalsgolf op Bagdad’. De rest van de voorpagina ziet er normaal uit, iets wat overigens ook geldt voor de meeste Nederlandse krantensites. Bij vorige grote gebeurtenissen trokken de dagbladen vaak een ‘lichte’ voorpagina uit de kast, zodat de sites meer bezoekers aan konden. Nu is alleen de voorpagina van Trouw radicaal anders. In het buitenland heeft onder meer CNN een kleinere voorpagina.

De Volkskrant houdt op zijn site een `logboek’ bij, waarin het belangrijkste nieuws van minuut tot minuut wordt bijgehouden. Ook biedt de krant om een aantal keren per dag een sms-bericht te ontvangen over de oorlog in Irak. Er is een geheel aan de oorlog gewijd weblog waar om kwart over zeven vannochtend nog geen nieuw bericht stond.

Het Algemeen Dagblad opent met `Jacht op Saddam begint’. Daaronder `gewoon’ nieuws, met onder meer het bericht dat Ajax door is naar de kwartfinales van de Champions League.

Toespraak

NRC Handelsblad heeft zijn voorpagina `Breaking news’ genoemd en opent met `Aanval op Irak begonnen’. De krant publiceert onder meer de toespraak die George W. Bush vannacht uitsprak. ’s Ochtends stuurde de avondkrant ook een nieuwsbrief naar de abonnees van zijn e-mailkrant.

De Telegraaf bericht uitgebreid over de eerste aanvallen op zijn site. ‘Bom op schuilplek Saddam’, luidt de kop van het openingsverhaal. Ook staat bovenaan de voorpagina een ’ticker’ met de ‘hoogtepunten’ van de nog prille oorlog.

De GPD-kranten (onder meer de Gooi- en Eemlander en Haarlems Dagblad) hebben bovenaan hun voorpagina’s een kort bericht over het uitbreken van de oorlog en een kleine banner, die doorverwijst naar een dossier met artikelen over het conflict.

Radio Online besteedde afgelopen dinsdag aandacht aan de gevolgen van de oorlog voor nieuws- en krantensites. De uitzending staat online.

WebWereld heeft een overzicht van relevante links over de oorlog.