KPN verbolgen over opstelling OPTA bij toegang tot kabel

Een ‘radeloos gevecht’. Zo omschreef KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer in september zijn pogingen om toegang te krijgen tot de netwerken van de kabelaanbieders. De OPTA laat de kabelsector ongemoeid, terwijl KPN met handen en voeten is gebonden door het strenge toezicht van de telecomwaakhond, klaagde de KPN-topman.

“Kabelbedrijven bieden telefonie goedkoop aan en dat is hun goed recht. Als ik dat recht nu ook krijg, vind ik het verder prima”, aldus Scheepbouwer vorige maand tegenover NRC Handelsblad. In een brandbrief die Scheepbouwer op 12 september naar de OPTA stuurde, riep hij de telecomwaakhond daarom op om snel een ‘gelijk speelveld’ te creĆ«ren waarbij voor de kabel dezelfde regels gaan gelden als voor KPN.

De OPTA heeft inmiddels gereageerd op de brief van Scheepbouwer. In de reactie, die sinds maandag ook online (pdf) staat, schrijft OPTA-voorzitter Chris Fonteijn dat hij KPN ‘goed begrijpt’, maar dat hij niet van zins is om het bedrijf op korte tegemoet te komen.

Eigen keus

In de brief stelt Fonteijn dat KPN gezien een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) niet al te hoge verwachtingen moet hebben van een verzoek om toegang te krijgen tot de kabel. Dit omdat het telecombedrijf ‘beschikt over een eigen infrastructuur die geschikt wordt gemaakt voor televisiedistributie’.

De OPTA bestrijdt ook dat KPN zijn tarieven niet zou kunnen verlagen. Volgens de toezichthouder heeft KPN die mogelijkheden wel degelijk. “Dat KPN dit niet doet, is haar eigen keus”, schrijft Fonteijn. De voorzitter van de OPTA wijst er op dat KPN nieuwe (goedkope) abonnementsvormen aan het college kan voorleggen. In de consumentenmarkt heeft KPN echter nog nooit van deze mogelijkheid gebruikgemaakt.

Wel kondigt de OPTA aan dat het deze maand begint met een nieuwe marktanalyse die ertoe kan leiden dat KPN per 1 januari 2009 aan minder strenge regels onderworpen zal zijn.

Ongelijk speelveld

Voor KPN duurt dat echter veel te lang. “We hebben de OPTA juist een brief gestuurd omdat we haast hebben”, zegt KPN-woordvoerder Bram Oudshoorn. “We verliezen nu heel veel klanten, omdat er een ongelijk speelveld is. Dat kun je elke keer weer zien bij de presentatie van de kwartaalcijfers. We willen als de sodemieter aan de slag kunnen om het tij te keren, maar we hebben nu onvoldoende ruimte om te doen wat andere partijen wel kunnen.”

Oudshoorn hekelt ook het standpunt van de OPTA over de toegang tot de kabel. KPN wordt van het kastje naar de muur gestuurd, vindt hij. “We hebben de afgelopen jaren alle rechtsmiddelen geprobeerd en uiteindelijk verwijzen de rechters ons steeds terug naar de OPTA. De OPTA verschuilt zich op haar beurt weer achter de uitspraak van de rechter.”

Volgens KPN is het hoog tijd dat de kabelaanbieders concurrenten gaan toelaten tot de kabel. “Nu hebben ze in feite geen concurrentie, omdat ze in hun eigen regio monopolist zijn. Laat ons ook producten en diensten aanbieden via de kabel.”

Het telecombedrijf zal op 10 oktober tijdens een door de OPTA georganiseerde ronde-tafelbijeenkomst over de kabeltoegang opnieuw proberen om de telecomwaakhond te overtuigen van zijn standpunten. Tegelijkertijd is KPN van plan om aan de bel te trekken bij de staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk. “We zullen niet nalaten om onze standpunten ook daar netjes over te brengen”, aldus Oudshoorn.