De kopieerbeveiliging op cd’s stelt niets voor. Zelfs het zetten van een streep met een viltstift op een beschermde cd is in veel gevallen niet nodig.
Dat stelt het tijdschrift PC Magazine dat onderzoek deed naar beveiligde muziek-cd’s. Uit het onderzoek blijkt dat beveiligde albums van Sony en Universal op de helft van de computers zonder trucs zijn te kopiëren.
Beveiligde cd’s van Sony zijn voorzien van een onleesbare datastrook. Een ‘gewone’ cd-speler kan deze ‘corrupte’ data niet lezen en schakelt over naar de volgende track. De cd-romspeler in een computer daarentegen weigert echter de hele cd af te spelen, als er corrupte gegevens op staan. Tenminste, dat is de bedoeling.
In de praktijk blijkt de kopieerbeveiliging allesbehalve goed te werken. Zes van de veertien pc’s spelen ‘Laundry service’ van Shakira en ‘A new day has come’ van Celine Dion – twee beveiligde cd’s – namelijk zonder problemen af, zo ontdekte PC Magazine.
Ook cd’s van Universal blijken niet zo goed beveiligd als de platenmaatschappij doet voorkomen. De cd’s van Universal hebben een aparte softwarespeler ingebouwd die beluisteren op de computer mogelijk zou maken.
Volgens Universal herkent alleen de eigen muziekspeler (de zogeheten CactusPJ-software) de afzonderlijke muziekbestanden, maar in de praktijk kunnen muziekprogramma’s als Feurio en Exact Audio Copy de liedjes gewoon lezen, afspelen en digitaal kopiëren. Daarnaast blijkt de CactusPJ-speler op sommige pc’s helemaal niet te werken.