‘Kleurenprinters drukken stiekem datum en tijd af’

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse digitale-burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF). De EFF heeft een lijst opgesteld met kleurenprinters die een geheime code achterlaten op alle afdrukken.

De code bestaat uit gele puntjes die een diameter van minder dan een millimeter hebben. Om de patronen te zien, is volgens de EFF blauw licht en een vergrootglas of microscoop nodig.

Dat veel kleurenprinters een code achterlaten waarmee het voor opsporingsdiensten mogelijk is om de eigenaar te achterhalen, was al langer bekend. In oktober 2004 meldde Webwereld al dat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) deze techniek gebruikt. Het KLPD gebruikte de informatie bij een onderzoek naar een bende die vervoersbewijzen voor de trein vervalste.

Nieuw is dat met behulp van de code ook kan worden achterhaald op welke dag en hoe laat een bepaalde afdruk is gemaakt. De EFF ontdekte dit door een groot aantal afdrukken van Xerox DocuColor-printers naast elkaar te leggen. Op de site van de EFF staat een handleiding.

Tot nu toe is alleen voor de Xerox DocuColor-printers bewezen dat ze informatie over het tijdstip van de print op een afdruk zetten. “Maar we denken dat andere modellen van andere fabrikanten dezelfde informatie achterlaten”, stelt EFF-onderzoeker Seth David Schoen. De organisatie hekelt de techniek. Dictaturen kunnen de techniek gebruik om dissidenten op te sporen, vreest de EFF.