Kerstvirus verandert ringtones in ‘Jingle bells’

Het virus is gemaakt door Gigabyte, een Belgische virusmaakster. Zij heeft het virus (‘Quizy’) naar vier verschillende antivirusbedrijven en de redactie van WebWereld gestuurd. Ook is het te downloaden van haar site. Verder heeft Gigabyte het virus niet verspreid.

Volgens de beschrijving die Gigabyte met het virus meestuurde, verspreidt Quizy zich via e-mail. Het onderwerp van het bericht luidt: “Merry Christmas!”. De tekst in het bericht zelf: “You’ve probably received enough e-cards. Here’s a nice Christmas screensaver instead :)” Wie het meegestuurde bestand ‘xmas.scr’ aanklikt, raakt besmet.

Het virus gaat in de folder ‘My Documents’ op zoek naar ringtone-bestanden (files met de extensie .rtx). Deze ringtones worden vervangen door ‘Jingle bells’.

Als Windows opnieuw opstart, verschijnt er een bericht dat de pc van de gebruiker is geïnfecteerd. Daarna volgt er een quiz bestaande uit tien vragen. Gebruikers die de tien vragen goed beantwoorden, hebben een kans om het virus van hun computer te verwijderen.

Niet iedereen kan het virus na het beantwoorden van de tien vragen verwijderen. “Mensen maken daar kans op als ze de eerste zijn die zowel de vragen correct beantwoorden en als ze zo gek zijn om de laatste opdracht, die komt na vraag tien, uit te voeren”, aldus Gigabyte.

Kokosnoten

Volgens Gigabyte hebben al diverse mensen het virus ‘uitgetest’. “Ik log een bepaalde site (waar mensen op terechtkomen na het correct beantwoorden van alle tien quizvragen) met Nedstat, en daar zijn toch al een paar bezoekers geweest”, aldus de virusmaakster.

Het is niet voor het eerst dat Gigabyte een virus maakt dat een ‘spel’ bevat. In juli maakte ze een virus waarin een kokosnotenspel zat.

De bedoeling van het spel was om zoveel mogelijk kokosnoten te gooien naar de hoofden van de Belgische hacker Frans Devaere (ook wel bekend onder de naam ‘ReDaTtAcK’) en virusbestrijder Graham Cluley van Sophos. Hoe meer punten er met het spel verdiend werden, hoe minder bestanden er werden vernietigd.