KaZaA sluit oude gebruikers af

“Uw versie van KaZaA Media Desktop is te oud om contact te maken met het netwerk. Download de nieuwe versie van www.kazaa.com.”

De mededeling die gebruikers van KaZaA bij het opstarten krijgen voorgeschoteld laat aan duidelijkheid niets te wensen over: wie met een oudere versie van het p2p-programma KaZaA contact probeert te maken met het netwerk van FastTrack, krijgt vanaf vandaag nul op het rekest.

Op die manier dwingt KaZaA zijn gebruikers om over te stappen naar de nieuwste versie van het programma. Waarom dat moet, is niet helemaal duidelijk. KaZaA prijst de onlangs uitgekomen versie 1.5 zelf aan met de slogan `Be fast. Be safe.’.

Met de nieuwste versie van het uitwisselprogramma zou de gebruiker sneller kunnen zoeken en bovendien beter beschermd zijn. Deze week werd bekend dat gebruikers van oude versies van KaZaA eenvoudig het slachtoffer kunnen worden van een zogeheten denial of service (DoS) aanval.

Morpheus

Eerder deze week raakte bovendien een groot aantal gebruikers van de vergelijkbare muziekuitwisseldient Morpheus al hun contact met het FastTrack-netwerk kwijt. Morpheus heeft inmiddels aangekondigd over te stappen op de alternatieve Gnutella-techniek.

Het is niet voor het eerst dat KaZaA zijn gebruikers dwingt om over te stappen naar een nieuwe versie. In de zomer van 2001 gebeurde het ook al eens. Met de nieuwe versie van KaZaA werd destijds ook een grote hoeveelheid reclamesoftware (spyware) geïnstalleerd.

Overigens heeft KaZaA in de door Buma/Stemra aangespannen rechtszaak tegen het bedrijf altijd volgehouden dat het onmogelijk is om de gebruikers van de dienst af te sluiten.

“Onze software kan niet zomaar verdwijnen”, aldus KaZaA-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm in november vorig jaar tegenover WebWereld. “Moeten we misschien langs de deur gaan en mensen vragen of ze willen stoppen de software te gebruiken?”

Update, 21.30 uur: Inmiddels is het weer mogelijk om met versie 1.3.3. in te loggen op het FastTrack-netwerk. Het venster met de tekst ‘Your version of KaZaA Media Desktop is too old to connect to the network. Please download updated version from www.kazaa.com’ is verdwenen.