Kamervragen over inbraakgevoelige mobieltjes

Van Dam stelt kamervragen naar aanleiding van een uitzending van Tros Radar van maandagavond. Een verslaggever van het programma toonde daarin aan dat het mogelijk is om in te breken op verschillende mobiele telefoons die zijn voorzien van Bluetooth. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de Nokia 6310i – een toestel dat ook onder kamerleden populair is.

Het programma slaagde er onder meer in om het adresboek van Van Dam buit te maken en uit naam van het PvdA-kamerlid een sms-bericht te versturen. De handelingen kunnen allemaal worden uitgevoerd zonder dat de bezitter van een Bluetooth-toestel hier erg in heeft.

Bluetooth is een techniek die het mogelijk maakt om verschillende apparaten draadloos met elkaar te laten communiceren. Op die manier kan bijvoorbeeld een mobiele telefoon worden verbonden met een draadloze headset of een laptop.

Met behulp van een op de laptop geïnstalleerd programma is het mogelijk om in te breken op een Bluetooth-telefoon. Enkele tientallen seconden zijn genoeg om telefoonnummers en bewaarde sms-berichten vanaf een mobiele telefoon te kopiëren. Ook is het mogelijk om uit naam van de eigenaar te bellen of een sms-bericht te verzenden.

Laks

Nokia liet Tros Radar desgevraagd weten geen reden te zien om klanten te wijzen op de gevaren van Bluetooth. De Finse fabrikant stelt dat er nog geen klachten zijn binnengekomen van consumenten. Kamerlid Van Dam noemt Nokia ‘laks’. “Ik vind dat ze wel degelijk hun klanten moet informeren.”

Van Dam wil nu dat minister Brinkhorst de fabrikanten van de inbraakgevoelige mobiele toestellen aanspreekt op de problemen met Bluetooth. Ook zouden consumenten beter gewaarschuwd moeten worden voor de risico’s die aan het gebruik van Bluetooth kleven, bijvoorbeeld via een bericht op de site Waarschuwingsdienst.nl.

Op de site van Tros Radar is meer informatie te vinden over hoe mensen Bluetooth op hun toestel kunnen uitzetten.