Jongerenorganisatie SP verwijdert afbeelding Mao

Dit gebeurde nadat SP-leider Jan Marijnissen donderdagavond tijdens een uitzending van het tv-programma Pauw & Witteman opmerkte dat degene die het plaatje op de site had gezet, waarschijnlijk weinig kaas had gegeten van geschiedenis.

Tijdens Mao’s bewind verdwenen grote aantallen Chinezen in concentratiekampen en kwamen miljoenen mensen om het leven. “Die jongen heeft het niet goed begrepen”, oordeelde Marijnissen. “Mao Tse-tung staat bekend als een massamoordenaar. Dan zet je niet zo’n plaatje op je site.”

De afbeelding stond sinds 20 januari online. Al direct kwam er commentaar op van diverse bezoekers van de site. “Dat plaatje kan echt niet hoor”, schreef bijvoorbeeld een zekere ‘Wiebe’ op 22 januari. Recent trok de afbeelding de aandacht van Elsevier-columnist Leon de Winter. Die schreef op 13 november op zijn weblog dat hij de afbeelding ‘heel lollig’ vond.

Volgens degene die de afbeelding op het weblog had gezet, Niels, betrof het een vorm van ‘zelfspot’. “Ik neem toch aan dat als je zo goed bent ingelezen in de geschiedenis van Mao je ook weet dat de SP al twee jaar na de oprichting afstand deed van het gedachtegoed van de grote roerganger.”

Desondanks werd de afbeelding na de uitzending van Pauw & Witteman alsnog van het weblog verwijderd. Niels ziet zijn fout in en biedt zijn verontschuldigingen aan. “Ik heb mij niet goed gerealiseerd dat dit niet kon. Ik heb Mao nooit willen verheerlijken, of in verband willen brengen met de SP en Rood. Het was dan ook erg na├»ef om niet goed na te denken bij het plaatje.”