InterPlein failliet, 31 man op straat

Reden voor het faillissement is volgens directeur Stefan Rooyackers een afgeketste deal met het Indiase softwarebedrijf MphasiS. MphasiS zou het aandelenbelang van 39 procent van ING in InterPlein overnemen.

In een persbericht van 4 juli stelde InterPlein nog dat de overeenkomst met MphasiS al zou zijn getekend. “Het hoofdkantoor in India heeft echter op het laatste moment besloten om af te zien van de overname. De kosten waren door het lange wachten te hoog geworden voor MphasiS”, aldus Rooyackers.

Hoe hoog de schuld voor InterPlein uiteindelijk was, wil Rooyackers niet zeggen. “Op verzoek van ING doe ik daar geen uitspraken over.” ING had een belang van 39 procent in InterPlein en betaalde alle kosten van het bedrijf. De resterende aandelen waren in handen van Rooyackers en een zakenpartner die niet bij het bedrijf werkte.

Kernactiviteiten

Omdat ING geen geld meer in InterPlein wilde steken, is besloten de stekker uit het bedrijf te trekken. Rooyackers: “ING had vorig jaar al gezegd dat we op zoek moesten gaan naar een nieuwe eigenaar. Internet behoort niet meer tot de kernactiviteiten van ING.”

ING-woordvoerder Dailah Nihot wil niet ingaan op de mislukte deal tussen InterPlein en MphasiS. “Daar staan wij buiten.” Zij spreekt tegen dat ING van InterPlein afwilde, omdat het niet bij de kernactiviteiten van de bankverzekeraar zou passen.

“InterPlein heeft natuurlijk nooit deel uitgemaakt van onze kernactiviteiten, maar het bedrijf paste wel in onze e-businessstrategie”, aldus Nihot. “Maar ook daarbij ga je natuurlijk op een gegeven moment kijken naar het perspectief van een bedrijf.”

Doorstart

Rooyackers zegt te werken aan een doorstart van InterPlein. “Inmiddels hebben zich al een aantal partijen gemeld die het bedrijf samen met mij willen doorstarten.” Welke partijen dat zijn, wil Rooyackers niet zeggen.

Hij verwacht binnen enkele weken spijkers met koppen te kunnen slaan. “Je moet natuurlijk niet al te lang wachten, want het personeel blijft natuurlijk ook niet eeuwig wachten.”

Van de 31 werknemers die bij InterPlein in dienst waren, denkt Rooyackers er hoogstens tien opnieuw in dienst te kunnen nemen bij een doorstart. Op het hoogtepunt had InterPlein zeventig werknemers.

InterPlein richtte zich vooral op de Nederlandse financiĆ«le markt. Voor bedrijven in die sector ontwierp het bedrijf internetapplicaties en sites. In mei lanceerde het bedrijf zijn belangrijkste product: een ‘digitale adviseur’ die internetters financieel advies kon geven. Daarmee hoopte InterPlein ook de buitenlandse markt te kunnen veroveren.