Informaticus Edsger Dijkstra overleden

Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), waar Dijkstra tussen 1952 en 1962 werkte, heeft zijn overlijden bekendgemaakt. Dijkstra leed aan kanker.

Dijkstra, die 72 jaar is geworden, werd beroemd door zijn bijdragen aan de informatica. In 1972 won hij de Turing Award van ACM, de ‘Nobelprijs voor informatica’. Zijn ideeën over gestructureerd programmeren worden inmiddels in vrijwel alle programmeertalen toegepast.

Desondanks had Dijkstra veel kritiek op de kwaliteit van de meeste software. Volgens hem zitten er te veel fouten in. “Er bestaan heel mooie computertalen, en een goede taal – als gereedschap – dat is gewoon een genot. Maar het bedrijfsleven wil dat niet. Waarschijnlijk doordat de besluiten er door technisch incompetente mensen worden genomen”, zei Dijkstra twee jaar geleden in een interview in Trouw.

Tussen 1962 en 1984 was hij hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten om voor de Universiteit voor Texas te gaan werken.

Dijkstra heeft opmerkelijk genoeg nooit zelf een computer gekocht. Uiteindelijk kocht de Universiteit in Texas er een voor hem. Die gebruikte hij maar weinig. “Dat komt misschien doordat ik eigenlijk nooit werk met de software van iemand anders.”