Incassobureau doet aangifte van spam

In het spambericht, dat woensdagavond is verstuurd, werd gewaarschuwd voor ‘spookfacturen’ die Intrum Justitia zou versturen. Intrum Justitia is een aan de beurs van Stockholm genoteerd incassobureau en heeft naar eigen zeggen een marktaandeel van 43 procent in Nederland.

“Sinds enige tijd worden Nederlandse gezinnen en bedrijven lastig gevallen door Intrum Justitia uit Den Haag”, zo luidt de tekst van het spambericht. “Dit incassobureau stuurt in opdracht van grote bedrijven waaronder nota bene Chello, Planet en Tele2 spookfacturen rond. Betaal niet, dit incassobureau heeft net zoveel macht als uw buurvrouw die aan de afwas is!”

Als afzender van het e-mailbericht stond ‘info@consumentenplatform.nl’ genoemd. De eigenaar van dit domein, Peter van Kleef, weet echter van niets. “Ik zou niet eens weten hoe ik zo’n spambericht zou moeten versturen. Ik ben een leek op dit gebied”, stelt Van Kleef desgevraagd.

Slapende honden

Intrum Justitia zegt het spambericht ‘heel hoog’ op te nemen. Op zijn site heeft het incassobureau een bericht geplaatst. “Wij willen een goede en vooral betrouwbare partner zijn voor onze opdrachtgevers”, aldus Marcel van Es van Intrum Justitia in de verklaring. “Het kan dan ook niet zo zijn dat hun en onze integriteit ook maar op de geringste wijze in twijfel wordt getrokken.”

Het lijkt voor de hand te liggen dat een rancuneuze ‘klant’ van het incassobureau de spam heeft verstuurd, maar woordvoerder Henny Beijer wil daarover niet speculeren. “Daar ga ik niet op vooruitlopen.”

Intrum Justitia heeft blijkbaar wel een idee in welke hoek de dader moet worden gezocht. “Ik wil geen slapende honden wakker maken, maar er wordt nadrukkelijk onderzoek gedaan in bepaalde richtingen”, aldus Beijer. Hij heeft goede hoop dat de spammer achterhaald kan worden.