Honderdduizend i-modeklanten in Nederland

Met het bereiken van de mijlpaal van honderdduizend klanten in Nederland heeft KPN de bij de introductie van i-mode gestelde doelstelling gehaald. KPN kondigde destijds aan aan het eind van dit jaar honderdduizend Nederlandse klanten te willen hebben.

Later leek KPN deze doelstelling te laten vallen. Het bedrijf noemde de honderdduizend klanten aan het eind van 2002 een ’tussenstand’. De belangrijkste doelstelling werd het binnenhalen van een miljoen gebruikers in Nederland, Duitsland en België voor het eind van 2003.

Hockeystickcurve

Ook die doelstelling leek in het gedrang te komen. Op 30 september had KPN pas 43.500 i-modeklanten in Nederland. De door KPN verwachte hockeystickcurve (waarbij de verkoop steeds sneller toeneemt) leek er niet te komen.

De laatste twee maanden verloopt de verkoop echter crescendo, als we KPN mogen geloven. “Op dit moment worden meer dan duizend i-mode abonnementen per dag verkocht, dat betekent dat er elke minuut een nieuwe i-mode gebruiker bij komt. Een op de twee abonnementen die KPN Mobile op dit moment verkoopt is een i-mode abonnement.”

Maandag berichtte Het Financieele Dagblad nog op basis van informatie van telefoonwinkels dat i-mode het moest afleggen tegen Vodafone Live, de mobiele-internetdienst van de belangrijkste concurrent van KPN Mobile. Er zouden vijf keer zoveel telefoons met Vodafone Live worden verkocht als van i-mode.

Keuze

KPN verklaart de toegenomen interesse voor i-mode vooral uit ‘de keuze uit meerdere toestellen’. Lange tijd was er maar een toestel beschikbaar voor i-mode, de NEC n21i. Het toestel van Toshiba (TS21i) liep flinke vertraging op.

“We hebben altijd gezegd dat het belangrijk was dat consumenten de keuze hadden uit meer toestellen. Nu hebben we gelijk gekregen”, aldus woordvoerster Carla van Lomwel die toegeeft dat ook de ‘prijs van nul’ voor het Toshiba-toestel een rol speelt.

Geïnteresseerden in i-mode kunnen vanaf volgende week uit drie toestellen kiezen. Een nieuw toestel, de NEC n22i, zal vanaf 23 december in de winkel liggen en gaat 99 euro kosten. Ook in Duitsland en België zal de NEC n22i nog voor de Kerst worden geïntroduceerd.

De n22i weegt 110 gram, heeft een scherm met 4.096 kleuren en 40-toons polyfone beltonen. Aan de buitenzijde van het toestel zit een tweede scherm.