Helft adressen spam-cd blijkt waardeloos

Dat blijkt uit onderzoek van Rejo Zenger van Spamvrij.nl. Zenger analyseerde een cd-rom die hij toegestuurd kreeg van De Bruin. Volgens Zenger is bijna de helft van de bijna elf miljoen adressen onbruikbaar.

Als alle dubbele (en driedubbele) vermeldingen uit de database worden verwijderd, blijven er 6,2 miljoen adressen over. Twee adressen komen maar liefst veertien keer voor op de cd. Meer dan 60 procent van alle adressen staat twee keer op de cd, terwijl 28 procent één keer voorkomt.

Ook bevat de cd adressen met niet-bestaande domeinnamen en met ‘spamblocks’ (REMOVETHISargtango@euronet.nl). Daarnaast stelt Zenger vast dat er ook diverse adressen voorkomen waar je als spammer liever geen spam naartoe stuurt (zoals abuse-adressen).

Overleden

Ook blijken er diverse adressen van politici op de lijst te staan. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om bpeper@tweedekamer.nl, wim.kok@tweedekamer.nl en abgroenlinksa.harrewijn@tk.parlement.nl. De laatste was al voor de cd-rom werd aangeboden overleden, de eerste twee zijn niet langer politiek actief (en hadden als leden van het kabinet waarschijnlijk ook geen Tweedekamer.nl-adres).

Zenger vraagt zich af wat de waarde van de 6,2 miljoen overgebleven adressen is. “E-mail naar een flink aantal van deze adressen zal waarschijnlijk bouncen, bijvoorbeeld omdat het adres niet langer in gebruik is.”

Overigens betreft het onderzoek van Zenger wel een oude cd van De Bruin. Meer recent biedt de bekende spammer cd’s aan met 275.000 zakelijke en 4 miljoen persoonlijke adressen.