Drie mannen die vlak voor het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima een chat met het tweetal platlegde, moeten volgende week voor de rechter verschijnen.
De rechtszaak zal naar alle waarschijnlijk achter gesloten deuren plaatsvinden. “Een van de drie verdachten was op het moment van de aanval zeventien jaar en dus minderjarig”, stelt Wim de Bruin, woordvoerder van het landelijk parket. De drie zijn nu respectievelijk 20, 21 en 32 jaar oud.
Het drietal wordt verdacht van het overtreden van artikel 161 uit het Wetboek van Strafrecht (het onbruikbaar maken van enig geautomatiseerd werk voor opslag of verwerking van gegevens of enig werk voor telecommunicatie).
De aanval op de chat vond plaats in januari 2002. Een beperkt aantal Nederlanders mocht destijds chatten met prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander. Erg lang duurde de chatsessie niet. Een paar minuten nadat de chat was begonnen, raakte de server overbelast.
Er bleek sprake te zijn geweest van een distributed denial of service (DDoS) aanval op de chatserver. Bij een DDoS-aanval wordt een server vanaf een groot aantal computers overvoerd met valse informatieverzoeken. Het gevolg is doorgaans dat de server bezwijkt.
Down Under Crew
De hackersgroep ‘Down Under Crew’ (DUC) eiste de aanval vrijwel meteen op. Een lid van de DUC verklaarde destijds tegenover Webwereld dat er met behulp van drieduizend gekaapte pc’s 3 miljard aanvragen waren gedaan – een cijfer dat door deskundigen werd afgedaan als grootspraak.
In april 2002 verrichtte de politie huiszoeking bij zes verdachten. Daarbij werden onder meer pc’s en cd-roms in beslaggenomen.
Vervolgens bleef het jarenlang stil. Eerder dit jaar verklaarde De Bruin tegenover Webwereld dat er nog geen rechtszaak was geweest vanwege de grote hoeveelheid zaken die het Openbaar Ministerie (OM) moet behandelen. “Het gerechtelijk vooronderzoek, waarbij getuigen zijn gehoord, heeft heel lang geduurd”, aldus De Bruin destijds.
In maart veroordeelde de Haagse rechtbank vijf jongens voor een vergelijkbaar vergrijp. Zij hadden met een DDoS-aanval diverse overheidssites en het weblog Geenstijl platgelegd. De 18-jarige hoofdverdachte Eric de V. werd veroordeeld tot een celstraf van 38 dagen en 240 uur dienstverlening.