GroenLinks wil duidelijkheid over aftappen

Tweede-Kamerlid Marijke Vos (GroenLinks) is ontevreden met de antwoorden die de minister van Justitie begin april gaf op kamervragen over het bijhouden van het aantal telefoontaps. De minister liet weten er niets voor te voelen om bij te houden hoe vaak er in Nederland getapt wordt. Onbegrijpelijk, vindt GroenLinks.

“Meent de minister nu werkelijk dat hij geen meerwaarde ziet in een afzonderlijke landelijke registratie van de inzet van opsporingsmethoden”, vraagt Vos in nieuwe kamervragen aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

“Het optellen van alle tapbevelen is wel een werkje, maar het gebruik van opsporingsmethoden moet gewoon transparant zijn”, aldus Jouke Osinga, beleidsmedewerker Justitie van de Tweede-Kamerfractie van GroenLinks, in een toelichting.

“De les van de commissie-Van Traa was juist dat de politie in het verleden gebruikmaakte van opsporingsmethoden waarvan de rechter, de politiek en soms zelfs het openbaar ministerie niet op de hoogte waren. De overheid moet weten wat er gebeurt, zeker als er inbreuk wordt gemaakt op de privacy, zoals bij het aftappen van telefoons.”

Notificatieplicht

Ook maakt GroenLinks zich zorgen over de zogeheten notificatieplicht. De overheid moet mensen die worden afgetapt, daarvan op de hoogte brengen – als het belang van het onderzoek dat toestaat. Als mensen onterecht zijn afgeluisterd, kunnen ze daar dan over klagen.

Osinga: “De minister zegt dat de rechter gaat over de vraag of het gebruik van een telefoontap terecht is geweest. Maar als een telefoontap niet als bewijsmateriaal in een rechtszaak wordt gebruikt, kan de rechter zich daar niet over buigen en moet de overheid betrokkenen op de hoogte brengen.”

De regering zegt echter geen centrale registratie bij te houden van deze notificaties. “Hoe weet de minister dan of het openbaar ministerie deze notificatieplicht consequent naleeft”, vraagt GroenLinks zich af.

Maurice Wessling van de digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom valt GroenLinks bij. “In principe is het op de hoogte brengen van mensen die worden afgetapt, een wettelijke plicht, maar er bestaan allerlei uitzonderingen. Als je niet bijhoudt hoe vaak er wordt genotificeerd, heb je dus ook geen idee hoe vaak er sprake is van zo’n uitzondering en hoe effectief die notificatieplicht is.”