Eerste subsidie voor online publicatie

OneWorld.nl – een online uitgave over internationale samenwerking, mensenrechten en milieu – krijgt een uitkering van 142.064 euro van het Bedrijfsfonds voor de Pers. De subsidie geldt voor twee jaar.

De site wil het geld gebruiken om ‘zich de komende jaren te ontwikkelen tot een website waar meer gedaan wordt aan de duiding van het nieuws en waar meer internet-specifieke journalistiek in de vorm van discussies, weblogs, syndicatie, e-interviews en dagboeken wordt bedreven’.

“Dankzij de subsidie kunnen we een extra persoon aanstellen”, licht hoofdredacteur Peter van Lier toe. “Nu zit ik hier alleen met een stagiaire.” Een betaalde correspondent in Afrika zit er voorlopig echter niet in. “Mogelijk kunnen we nu wel mensen die daar zitten, tegen betaling een dagboek laten bijhouden.”

OneWorld.nl ging in februari 2001 van start. In maart kreeg de site volgens de redactie bezoek van meer dan 40.000 unieke bezoekers die in totaal bijna 300.000 pagina’s opvroegen.

Onlijn

OneWorld.nl is de eerste online uitgave die subsidie krijgt van het Bedrijfsfonds voor de Pers. Het Bedrijfsfonds, dat tot doel heeft om de pluriformiteit van de Nederlandse pers te bevorderen, biedt sinds mei 2001 online publicaties de mogelijkheid om subsidie aan te vragen.

Vorig jaar ketste een subsidieverlening aan het online opinietijdschrift Onlijn op het laatste moment af. Het Bedrijfsfonds had reeds 448.000 gulden (ruim 200.000 euro) toegezegd, maar de uitgever van Onlijn slaagde er niet in om de door het fonds verlangde 672.000 gulden (305.000 euro) op tafel te leggen.