Geen onteigening van persoonsdomeinen

Wel bestaat er de mogelijkheid dat de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) het aantrekkelijk gaat maken voor eigenaren van een persoonsdomein om hun domein op te geven. “De SIDN dient een goede overgangsregeling te treffen”, zo luidde de conclusie van het laatste Domeinnaamdebat woensdag in Den Haag.

Het is sinds 2000 mogelijk om persoonsdomeinen te registreren. Dergelijke domeinen eindigen op een driecijferig getal en .nl. Erg populair zijn de persoonsdomeinnamen nooit geworden. Op het moment van schrijven zijn er 473 van dergelijke adressen geregistreerd bij de SIDN. De SIDN geeft geen nieuwe persoonsdomeinen meer uit.

Gerrit Pruim, de eigenaar van Fietsen.123.nl, is blij met de uitkomst van het Domeinnaamdebat. Pruim registreerde zijn adres in mei 2001 en heeft waarschijnlijk één van de bekendste persoonsdomeinen. Pruim lijkt niet van zins zijn domein op korte termijn op te geven.

Numerieke domeinnamen

Ook Aarnout Mijling van de Reisinformatiegroep (bekend van 9292ov.nl) had woensdagochtend reden tot juichen. De Reisinformatiegroep kan straks namelijk het domein 9292.nl registreren.

Tijdens het Domeinnaamdebat bleek de meerderheid van de aanwezigen voor invoering van ‘zuiver numerieke domeinnamen’. Nu is het alleen maar mogelijk om getallen in combinatie met letters te registreren als domeinnaam.

De enige kritiek op de invoering van numerieke domeinnamen kwam van netwerkspecialist Iljitsch van Beijnum (RunningIPv6.net). Hij pleitte voor beperkingen: zo zou een numeriek domein minimaal uit vier en maximaal uit zeven cijfers mogen bestaan. Door die beperking zou worden voorkomen dat iemand andermans telefoonnummer of sofinummer als domeinnaam kan claimen.

De meerderheid van de aanwezigen voelde echter niets voor restricties bij numerieke domeinen. “De redenering is ook van toepassing op nummers met zes of zeven cijfers”, meende bijvoorbeeld Simon Hania, technisch directeur van Xs4all. “Het is nu ook al mogelijk om een kentekennummer als domeinnaam te registreren”, aldus een andere deelnemer aan de discussie.

Sunrise

Wanneer de Reisinformatiegroep het begeerde domein 9292.nl kan claimen, is nog onduidelijk. De uitkomsten van het Domeinnaamdebat zullen medio juni worden overhandigd aan de SIDN. Vervolgens zal het nog enige tijd duren voordat de SIDN de aanbevelingen uitvoert. Bart Vastenburg van de SIDN kon woensdagochtend niet zeggen hoelang dat zal duren.

Waarschijnlijk zal de introductie van numerieke domeinen via een zogeheten sunrise-procedure verlopen. Daarbij krijgen partijen die een commercieel of maatschappelijk belang hebben bij het registreren van een nummer als domeinnaam, de eerste rechten. Pas daarna kan het algemene publiek een numeriek domein registreren.