Franse twitteraars omzeilen verkiezingscensuur

‘De tomaat is rijp’, ‘De taart staat in de oven’. Franse twitteraars verspreidden zondag berichten in geheimtaal.

In Frankrijk is het verboden om al voor het sluiten van de stembussen prognoses te verspreiden van de verkiezingsuitslag. Dat was een wet die prima werkte in het pre-internettijdperk maar inmiddels voor de nodige problemen zorgt. Buitenlandse (online) media lappen de wet aan hun laars en ook het Franse persbureau AFP bracht gisteren al één uur voordat de stembureaus dichtgingen een prognose voor de uitkomst van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Franse twitteraars staken zondag massaal de draak met het verbod op het verspreiden van voorspellingen. Zij plaatsten voorspellingen in geheimtaal voorzien van de hashtag#RadioLondres – een vileine verwijzing naar de Franstalige radio-uitzendingen van de BBC tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met berichten als ‘de tomaat is rijp’ of ‘de taart staat in de oven, ik herhaal: de taart staat in de oven’ deden ze voorspellingen over de uitkomst van de verkiezingen.

De Franse twitteraars waren behoorlijk inventief bij het kiezen van bijnamen voor de verschillende kandidaten. Zo werd de socialist François Hollande vanwege zijn achternaam aangeduid met verschillende kaasnamen. De zeer linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon moest het doen met allerhande ‘rode’ bijnamen, zoals ‘de kers’, terwijl president Sarkozy vanwege zijn bling-bling-imago ‘de Rolex’ werd genoemd. Andere twitteraars kozen ervoor om de kandidaten te omschrijven aan de hand van wijnsoorten uit hun regio’s.

De tien censors die de naleving van het publicatieverbod op internet moesten naleven, zullen er hun handen aan hebben vol gehad. Vooralsnog hebben ze echter alleen een onderzoekingesteld naar een aantal media en journalisten, waaronder een Belg die peilingen zou hebben verspreid via Twitter. Op het overtreden van het publicatieverbod staat een boete van 75.000 euro.

Dit artikel verscheen op Bright.nl.