Fok verwijdert Playboy-foto’s Jerney Kaagman

“Zojuist ontving ik een niet zo vriendelijke mail van de advocaat van Jerney Kaagman die wil dat haar foto’s worden verwijderd”, aldus Fok-oprichter Danny Roodbol in een bericht dat hij op het Fok-forum heeft geplaatst.

Fok heeft inmiddels aan dit verzoek gehoor gegeven en de links naar de vier (Playboy) foto’s verwijderd. “Daarmee geeft Fok toe dat Jerney Kaagman in haar recht staat”, aldus G. Veldhoen, de advocate van Kaagman, die de affaire ‘nog niet eens een storm in een glas water’ noemt.

“Het gaat om oude foto’s van Jerney Kaagman die jaren geleden in bladen zijn gepubliceerd. Daar heeft Kaagman destijds één keer toestemming voor gegeven. Ook de fotograaf heeft geen toestemming gegeven voor het opnieuw publiceren van de foto’s”, zegt de raadsvrouw van Kaagman. Daarmee maakte Fok volgens de advocate inbreuk op het portretrecht en auteursrecht.

Lachwekkend

Wat Veldhoen betreft, is de zaak met het verwijderen van de foto’s ‘afgedaan’. De advocate van Kaagman eiste in haar mail aan Fok ook een schadevergoeding van 2.500 euro voor geleden schade en 500 euro aan advocatenkosten, stelt Roodbol. “Daar moeten we nog even naar kijken”, aldus Veldhoen.

Roodbol noemt de eis voor schadevergoeding en advocatenkosten ‘natuurlijk lachwekkend’. “De foto’s zijn binnen tien minuten na de sommatie van de advocaat verwijderd”, aldus Roodbol die er op wijst dat ook op de site van Patrick Kicken naaktfoto’s van Kaagman staan.

“Er staan inmiddels bijna 18 miljoen berichten op Fok en zelfs met meer dan twintig man aan moderators is het onmogelijk alles te controleren”, stelt Roodbol. “Daarnaast is het natuurlijk moeilijk om te bepalen of een foto al dan niet van Playboy afkomstig is. Ik ken niet de volledige database van Playboy-foto’s uit mijn hoofd.”