E-mailverkeer gemeentes getroffen door virus

Dat zegt Harry Louwenaar, woordvoerder van GemNet. GemNet regelt allerlei dataverkeer voor gemeentes, waterschappen, provincies en andere overheidsinstanties. Van alle Nederlandse gemeentes gebruikt 50 procent het netwerk van GemNet voor het e-mailverkeer.

Diverse gemeentes die bij GemNet zijn aangesloten, bleken te zijn ge├»nfecteerd met het Netsky.B-virus. “Die organisaties hebben we tijdelijk geblokkeerd. Dat betekende dat sommige gemeentes ook even geen mail konden versturen.”

De problemen met het e-mailvirus deden zich voor het eerst voor in het Noorden van Nederland. “Maar het werd al snel een landelijk probleem”, aldus Louwenaar. “Er werd meer mail aangeboden dan de infrastructuur aan kon.”

Inmiddels heeft GemNet extra mailservers neergezet. “We hebben het probleem nu onder controle.” Volgens Louwenaar is het voor het eerst dat GemNet zoveel last heeft van een computervirus. “We hebben wel vaker met virussen te maken gehad, maar nog niet eerder op deze schaal.”

Het Netsky.B-virus werd vorige week woensdag ontdekt. Het virus hield aanvankelijk met name in Nederland huis. In het onderwerp van het virusmailtje van Netsky.B staan teksten als: ‘read it immediately’, ‘hello’, ‘information’ en ‘something for you’.