Fietsen123.nl op zwart na uitspraak rechter

Volgens de voorzieningenrechter was het gebruik van het domein Fietsen123.nl (met één punt) onrechtmatig. Het domein werd in mei 2001 geregistreerd. Ruim een jaar eerder was de site Fietsen.123.nl (met twee puntjes) al van start gegaan.

Volgens de maker van Fietsen.123.nl, Gerrit Pruim, liften de eigenaars van Fietsen123.nl (Berkers & Grootenhuis) mee op het succes van zijn site. Berkers & Grootenhuis lieten de site aanvankelijk doorverwijzen naar een andere site die zij in bezit hebben: Fietspad.nl.

Pruim eiste in een kort geding dat Berkers & Grootenhuis zouden stoppen met het gebruik van het domein Fietsen123.nl. Bovendien zouden Berkers & Grootenhuis het domein aan hem moeten overdragen.

Verwarring

De rechter is het met Pruim eens dat het gebruik van het domein Fietsen123.nl onrechtmatig was. Volgens de rechter was er sprake van een ‘dermate grote gelijkenis’ dat ‘argeloze en minder typvaardige bezoekers’ in verwarring werden gebracht.

De eis van Fietsen.123.nl om het domein Fietsen123.nl over te dragen, wijst de voorzieningenrechter echter van de hand. De rechter meent dat de advocaat van Fietsen.123.nl geen goede reden heeft aangevoerd waarom Berkers & Grootenhuis hun domein zouden moeten overdoen aan Pruim.

Math Berkers (van Berkers & Grootenhuis) weet nog niet of hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Wel noemt hij het vonnis vreemd. “Volgens de uitspraak hebben we recht op de domeinnaam, maar mogen we ‘m niet gebruiken. En dat terwijl Fietsen123 geen merk- of handelsnaam is. ”

Berkers vermoedt dat het vonnis ook consequenties kan hebben voor andere site-eigenaren. “Als je dit principe doortrekt, mag je straks ook geen Fietsenpagina.nl meer registreren, omdat Fietsen.pagina.nl al bestaat.”