Extreemrechts bedreigt maker Spamvrij.nl

De bedreigingen volgden op een e-mailbericht dat in extreemrechtse kring werd verspreid. In het e-mailbericht, dat ook gedeeltelijk op het extreemrechtse forum Stormfront is gepubliceerd, staan de telefoonnummers en het adres van Zenger. “Beste Strijders voor het behoud van het blanke ras! Deze persoon in kwestie denkt dat hij ‘god’ op het internet is. Hij geeft kameraden aan die lopen te spammen, wat in Nederland nog steeds niet verboden is. Misschien moeten wij hem eens eraan herinneren dat hij gewoon een enorme ………. is.”

Zenger zelf kreeg het e-mailbericht doorgestuurd van spammer Patrick de Bruin. “Patrick de Bruin had het mailtje op zijn beurt vermoedelijk weer ontvangen van Constant Kusters”, aldus Zenger. Kusters is een vooraanstaand persoon binnen extreemrechts Nederland. Hij was in het verleden lid van de Centrum Democraten van Hans Janmaat en van de inmiddels verboden partij CP’86. Tegenwoordig zwaait Kusters de scepter bij de Nederlandse Volksunie.

Aanleiding voor de bedreigingen vormt de vermelding op Spamvrij.nl van een bericht, waarin de site Extreemrechts.com werd aangeprezen onder de leuze ‘Eigen volk eerst’. Spamvrij.nl houdt Patrick de Bruin verantwoordelijk voor deze spam.

Patroon

Hoewel Patrick de Bruin tegenover WebWereld ontkende iets met het bericht van doen te hebben, stapelden de bewijzen zich al snel tegen hem op. “De spamrun voor Extreemrechts.com paste precies in het patroon van Patrick de Bruin”, legt Zenger uit.

“Voor het versturen van het bericht was gebruik gemaakt van open proxies in Azië. De site waarvoor reclame werd gemaakt, wordt eveneens gehost in Azië. Bovendien waren de afzendadressen vervalst. Als je kijkt naar de Nederlandstalige spam, zijn er maar twee personen die zo te werk gaan en op zo’n enorme schaal spam versturen: Akinfranks.com uit België en Patrick de Bruin.”

Extreemrechts.com wordt gehost bij een Indiase provider waar ook andere sites van De Bruin staan. “Het ip-nummer van Extreemrechts.com ligt tussen de ip-nummers van drie andere sites van De Bruin”, aldus Zenger.

De Bruin bleek ook het domein Extreemrechts.nl via hostingprovider Digitalus te hebben geregistreerd. Deze site werd onder druk van het Leidse VVD-raadslid Frederik Zevenbergen uit de lucht gehaald. Het domein Extreemrechts.com staat inmiddels geregistreerd op naam van ‘Frederik Zesbergen’.

Daarnaast is De Bruin volgens de linkse onderzoeksgroep Kafka geen onbekende in het extreemrechtse milieu. Hij zou lid zijn van de Nederlandse Volksunie en hebben meegewerkt aan de site Weerwolf Nederland. Ook is De Bruin volgens Kafka verantwoordelijk ‘voor in het totaal vier op grote schaal verspreide e-mails met extreemrechtse propaganda’.

Nette argumenten

Het is niet voor het eerst dat Spamvrij.nl met bedreigingen wordt geconfronteerd. In maart van dit jaar haalde de hostingprovider HostingXS Spamvrij.nl offline na ‘dreigementen met claims en fysiek geweld’.

“In dat geval ging het om een spammer die niet op de lijst wilde staan”, aldus Zenger. “In dit geval gaat het niet zozeer om spammers, als wel om extreemrechtse figuren. Spammers staan niet snel voor je deur. Die zoeken eerder hun toevlucht tot technische aanvallen. De reden daarvoor is dat zij niet graag iets doen om op te vallen. Met intimidatie val je op.”

Welke personen er precies achter de recente bedreigingen zitten weet Zenger niet. “Dat interesseert me ook niet. Gezien de opmerkingen van de bellers gaat het duidelijk om mensen met een extreemrechtse achtergrond. Ik denk dat ook Patrick de Bruin er op zijn minst indirect bij betrokken is.”

Zenger begrijpt weinig van de ophef. “Spamvrij.nl oordeelt niet over de inhoud van een spambericht, wij geven alleen onze mening over de vraag of een bericht spam is. Ik vermoed dan ook dat dit uiteindelijk met een sisser afloopt.”

Voor Spamvrij.nl hebben de bedreigingen geen gevolgen. De site, die een overzicht geeft van Nederlandse spam, gaat onverdroten voort. “Zolang wij nette argumenten gebruiken en spammers bedreigingen nodig hebben om hun argumenten kracht bij te zetten, is dat voor mij alleen maar een bevestiging van ons gelijk”, aldus Zenger.